Sekretarijat će nastaviti da pomaže srpske povratnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Srna
Foto: srna

BANjALUKA - Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije nastaviće da pomaže srpskim povratničkim porodicama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kako bi im bio olakšan ostanak i obezbijeđeni jednaki uslovi života sa svim građanima na ovim prostorima, rekao je danas vršilac dužnosti direktora Sekretarijata Davor Čordaš.

Na današnjem sastanku Čordaša i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća u Mostaru Velibora Milivojevića u Banjaluci dogovorena je dalja saradnja i pomoć kroz redovan program rada koji Sekretarijat donosi svake godine, a koji se finansira iz budžeta Republike Srpske.

"Jedan od važnih faktora povratka u prijeratna mjesta stanovanja je i ulaganje u infrastrukturne projekte, vjerske objekte, društvene domove, kako bismo toj kategoriji stanovništva obezbijedili održivi povratak i ostanak prije svega", rekao je Čordaš. Milivojević je rekao da postoji velika potreba za ulaganjem u srpsku zajednicu u Mostaru koja najveću podršku i oslonac ima u institucijama Republike Srpske i Srbije.

On je iznio sve probleme sa kojima se susreću Srbi povratnici u Mostaru i zahvalio se na dosadašnjoj pomoći i ulaganju u opštine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Milivojević je naveo koje su to prioritetne potrebe i projekti na kojima treba raditi kako bi im pomogle institucije Republike Srpske i Hercegovačko-neretvanskog kantona, saopšteno je iz Sekretarijata. On je podsjetio da na području grada Mostara, prema posljednjem popisu stanovništva, živi oko 4.300 Srba.

Iz Sekretarijata su podsjetili da je krajem prošle godine Čordaš sa parohom stolačkim i dabarskim Ratkom Zupcem potpisao sporazum o finansiranju izgradnje parohijskog doma u Stocu, za koji je Vlada Srpske odobrila 50.000 KM. Ovaj sporazum je potpisan u Društvenom domu u mostarskom naselju Ortiješ, čiju je izgradnju, takođe, finansirala Republika Srpska. Čordaš je rekao da će Vlada Srpske učestvovati u ovom projektu do kraja, odnosno, da će se preći na drugu fazu radova koji podrazumijevaju pokrivanje objekta i unutrašnje radove kako bi se dom što prije završio, a Sekretarijat će obezbijediti potrebna finansijska sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana