Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača: Nelogično ukidanje akciza na gorivo koje se koristi u automobilima

Srna
Foto: gs

BANjALUKA - Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske smatraju da je potpuno nelogično ukidanje akciza na gorivo koje se koristi u automobilima, jer je to na neki način luksuzna roba u toj namjeni.

"Čudimo se da je neko mogao uopšte razmatrati takvu odluku prije odluke o uvođenju takozvanog plavog dizela za poljoprivrednike, a što poljoprivrednici iz cijele BiH zahtijevaju više od decenije", navodi se u otvorenom pismu Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Iz Saveza ocjenjuju da je upravo sada krajnji trenutak za uvođenje plavog dizela za poljoprivredne proizvođače i ističu da bi tako, u uslovima pada privredne aktivnosti, država ipak zadržala određene prihode od prometa goriva.

"Ubijeđeni smo, a to su i prognoze eminentnih stručnjaka, da će proizvodnja hrane po konkurentnim cijenama biti strateški pravac u narednih nekoliko godina. Imajući u vidu da se gotovo dvije decenije radilo na uništavanju konkurentnosti domaće poljoprivrede neograničenim uvozom prije svega, neminovnost potrebe za plavim dizelom za poljoprivrednike je više nego očigledna", navodi se u otvorenom pismu Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske.  

U otvorenom pismu Saveza koje je potpisao predsjednik Saveza Stojan Marinković, ističe se da je energetska kriza kod nas i u svijetu dovela do enormne cijene i nestašice mineralnih đubriva i dizel goriva, te da će ove godine biti najskuplja proljećna sjetva na ovim prostorima.

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvoča Republike Srpske napominju da u ukupnim troškovima sjetve mineralno đubrivo učestvuje sa 50 do 55 odsto, a gorivo sa 15 do 17 odsto. /kraj/bv/sđp

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana