Savez sindikata Republike Srpske obilježio 30 godina rada

GS
Foto: RTRS

BANjALUKA - Savez sindikata Republike Srpske obilježio je 30 godina rada.

U organizaciji djeluje 15 granskih sindikata i ima više od 100.000 članova. Tri decenije postojanja obilježene su u Banskom dvoru, u Banjaluci.

- Savez sindikata rastao je zajedno sa Republikom Srpskom, ali je uvijek ostao da štiti prava i interese radnika - izjavila je njegova predsjednica Ranka Mišić.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je Savez sindikata sa institucijama Srpske rješavao probleme radnika i da je ovaj savez za 30 godina postojanja dijelio sudbinu Republike Srpske.

- Čestitam ovaj veliki i značajni jubilej Savezu sindikata Republike Srpske. Zahvalna sam predsjedniku Sindikata Ranki Mišić i svim ljudima koji su davali doprinos u ostvarivanju boljeg socijalnog dijaloga sa institucijama Republike Srpske i socijalnim partnerima - rekla je Cvijanović na obilježavanju 30 godina Saveza sindikata Republike Srpske.

Ona je istakla da je bilo mnogo izazovnih i teških trenutaka, a Savez sindikata je dijelio sudbinu Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Savez sindikata dao puni doprinos u ostvarivanju prava radnika, prenosi RTRS.

- Čestitam ovaj značajan jubilej Savezu sindikata Republike Srpske - rekao je Čubrilović na obilježavanju 30 godina Saveza sindikata Republike Srpske.

Istakao je da je urađeno šta se moglo u ostvarivanju prava radnika u Republici Srpskoj i da se nada da će Sindikat u saradnji sa socijalnim partnerima nastaviti sa predanim radom.

Osim rukovodstva i članova Saveza sindikata, svečanoj akademiji u Kulturnom centru "Banski dvor" prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić i ostali zvanice

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas u Banjaluci da su bolje plate radnicima jedan od velikih izazova koji predstoji i koji će biti urađen.
Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što su u Srpskoj povećane plate, te dodala da uvijek treba raditi na tome da budu više.

"Zadovoljna sam onim što pokazuje Republika Srpska, a to je da u svakoj krizi brzo reaguje, interveniše, donosi brzo rješenja koja su otvorena za dalje razgovore i sa sindikatom i poslodavcima", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da nije naivna priča o sistemu uređenja plata, odnosno da je riječ o velikom zadatku iza kojeg stoji veća sigurnost, uređeniji i pravedniji sistem.

"Imamo mnogo posla pred nama i mislim da ćemo to uraditi", rekla je Cvijanovićeva obraćajući se na svečanoj akademiji povodom 30 godina rada Saveza sindikata Republike Srpske.

Ona je navela da borbu sindikata nikada nije posmatrala izolovanom, niti ono što radi Vlada ili poslodavci, te da su uvijek znali da moraju se dogovarati i pregovarati i da su iz tog dobrog partnerstva izlazila dobra rješenja.

Cvijanovićeva je napomenula da je na različitim pozicijama proteklih godina imala intenzivnu komunikaciju sa sindikatom s ciljem da Republika Srpska danas bude bolje i razvijenije društvo.

Ona je dodala da i u trenucima kada se socijalni partneri nisu razumjeli, kada su vođeni teški razgovori i pregovori – imali su isti cilj, koji je uvijek postignut.

"Sjećate se medijskih natpisa o tome koliko kasne plate, da se ne isplaćuju, da se penzije isplaćuju djelimično, da su male, da imamo neisplaćene poreze i doprinose - sve je to zahtijevalo aktivizam sindikata, posvećenost Vlade Republike Srpske da se bavi tim pitanjima i to ništa ne bi moglo da se desi da nismo imali i poslodavce koji su dali svoj doprinos", naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je čestitala Savezu sindikata 30 godina uspješnog rada i zahvalila sindikatu što je bio inicijator mnogih dobrih zakonskih rješenja i ukazivanja na ono što je potrebno mijenjati.

Svečanoj akademiji u Kulturnom centru "Banski dvor" prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trivić, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić i ostale zvanice.

Savez sindikata osnovan je 1992. godine i predstavlja jedinu većinsku reprezentativnu sindikalnu organizaciju.

Organizovan je u 15 granskih sindikata - pet sindikata budžetskih i fondovskih korisnika i 10 granskih sindikata koji zastupaju zaposlene u privredi.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić poručila je da je proteklih godina mnogo urađeno na poboljšanju radničkih prava, ali da to treba nastaviti da bi radnike zadržali u Republici Srpskoj.
"Dobro plaćen radnik je siguran dobitak za poslodavca, nije trošak", rekla je Mišićeva na svečanoj akademiji u Banjaluci povodom 30 godina rada Saveza sindikata Srpske.

Ona je dodala da očekuje da socijalni partneri već sljedeće sedmice razgovaraju o novom iznosu najniže plate, te poručila da u narednom periodu predstoji posao sistemskog uređenja plata na način da bude pravičniji.

"Sindikat je jedna od tri karike u socijalnom dijalogu i to ona koja nema političku moć, kapital, ali ima ono najvažnije - ljude", naglasila je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže da je radnik danas u mnogo boljem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana