Savez izviđača Srbije u Belom dvoru obilježio 111 godina od osnivanja

Srna
Savez izviđača Srbije u Belom dvoru obilježio 111 godina od osnivanja

BEOGRAD - Savez izviđača Srbije organizovao je danas u Belom dvoru svečanost povodom 111 godina od osnivanja izviđačkog pokreta u Srbiji, čiji je prvi pokrovitelj bila kraljevska porodica Karađorđević.

Događaju su prisustvovali članovi, prijatelji i simpatizeri Saveza izviđača, a izviđači su izveli svoje tradicionalno postrojavanje u čast jubileja, saopšteno je iz Kancelarija prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića.

Zbog obaveza u inostranstvu, prestolonasljednik Aleksandar nije mogao lično da pozdravi goste u domu svoje porodice, ali je na svečanosti pročitano njegovo pismo, u kojem je istaknuto da je rad i zalaganje članova Saveza izviđača Srbije od velikog značaja za ovu zemlju i cijeli svet.

-Tako je bilo u prošlosti, kada su moji preci prepoznali vrednost vašeg pokreta u vreme njegovog nastanka u našoj zemlji, tako je i danas, a ostaće od velikog značaja i u budućnosti. Vaša misija je plemenita: da doprinesete obrazovanju mladih, da ih pomognete i ohrabrite da grade bolji svet u kome se ljudi ostvaruju kao pojedinci i imaju konstruktivnu ulogu u društvu - naveo je prestolonasljednik.

On je istakao da je veoma srećan što zna da u Savezu izviđača Srbije rade izuzetno odgovoran posao - da nauče djecu kako da postanu bolji ljudi, koji će čuvati prirodu i umjeti da žive u skladu sa njom, znati da budu ujedinjeni, da rade zajedno, ali i da njeguju i cijene svijet u kome žive i da ga čuvaju i čine boljim za generacije koje dolaze.

-Ta misija je bila veoma važna u prošlosti, ali je podjednako, a možda i još važnija danas, kada se ceo naš svet suočava sa veoma ozbiljnim ekološkim problemima, sa globalnim zagrevanjem i zagađenjem koje ugrožava našu životnu sredinu - dodaje se u pismu.

Aleksandar Karađorđević ukazao je da učeći djecu kako da budu dobri i produktivni članovi društva, fokusirajući se na puni intelektualni, društveni, emocionalni, fizički i duhovni razvoj dece i mladih, Savez izviđača doprinosi da budućnost Srbije bude bolja i sigurnija.

Prestolonasljednik je poručio mladim izviđačima da i dalje budu dobri i vrijedni pripadnici srpskog naroda, da nastave da doprinose Srbiji i da budu dostojni nasljednici onih koji su osnovali ovaj savez.

Savez izviđača Srbije je nacionalno udruženje osnovano 1911. godine, koje okuplja više od 3.000 članova, uglavnom djece i omladine, sa teritorije cijele Srbije, organizovanih u 57 mjesnih ogranaka i saveza izviđača. Savez izviđača Srbije se bavi ostvarivanjem ciljeva u oblasti neformalnog obrazovanja i vaspitanja djece i omladine i član je i jedan od osnivača Svjetskog izviđačkog pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana