Saša Kukolj izabran za novog predsjednika Sindikata metalaca i rudara

Srna
Saša Kukolj izabran za novog predsjednika Sindikata metalaca i rudara

SREBRENICA - Saša Kukolj iz firme “Arcerol Mital” iz Prijedora izabran je danas za novog predsjednika Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske na Kongresu ovog sindikata održanom u firmi “Gross” u Sasama kod Srebrenice.

Kukolj je na mjestu predsjednika zamijenio Obrada Belenzadu.

Na današnjem sedmom Kongresu izabran je i novi saziv Skupštine, kao i Upravnog odbora ovog sindikata i održane su njihove konstitutivne sjednice.

Kukolj je nakon izbora izjavio Srni da su sindikalci svih deset članica Sindikata metalaca i rudara Srpske podržale njegovu kandidaturu i da je jednoglasno izabran na ovu dužnost.

On je zahvalio za podršku i pozvao na saradnju sve članove Skupštine i Upravnog odbora ovog sindikata, koji ima više od 2.000 članova.

“Usvojili smo osnovne smjernice rada i zaključili da je neophodna javnost rada u nastojanju da sa novim inicijativama i prijedlozima učestvujemo u stvaranju uslova za poboljšanje radnopravnog statusa radnika koji trenutno nije na zadovoljavajućem nivou”, rekao je Kukolj.

On je istakao da je ovaj sindikat specifičan po tome što su sve članice iz realnog sektora, a veći broj ih je sa većinskim privatnim kapitalom.

“To je dokaz i poruka drugim radnicima koji su u sličnom položaju da je moguće sindikalno organizovanje u privatnim kompanijama. Možemo svima pomoći u organizovanju sindikalnih organizacija u privatnim firmama da bi se zalagali za bolji položaj zaposlenih”, poručio je Kukolj.

Prema njegovim riječima, poseban i hitan zadatak novog rukovodstva Sindikata metalaca i rudara jeste sagledavanje stanja i nalaženje rješenja za definisanje statusa radnika metalskih firmi “MOFAS” iz Istočnog Sarajeva i “Alat” iz Trebinja.

On je izrazio nadu da će problemi biti prevaziđeni i da će te firme nastaviti sa radom, a zaposleni ostvariti svoja zakonska prava.

Nakon radnog dijela učesnici Kongresa i članovi Skupštine i Upravnog odbora obišli su krug i dio pogona Rudnika olova i cinka u Sasama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana