Sarajevo nije među najzagađenijim gradovima na svijetu - ISPRAVLjENO

GS
Sarajevo nije među najzagađenijim gradovima na svijetu - ISPRAVLjENO

SARAJEVO - Sarajevo se nije našlo na vrhu liste najzagađenijih gradova na svijetu kao što je to bilo napisano ranije u ovom tekstu, a koji s pozivao na podatke portala AirCisual, koji prikuplja podatke s mjernih stanica širom svijeta.

Nakon, analize Raskrinkavanja je utvrđeno da su podaci o zagađenosti gradova uzimani sa veb stranice IQAir, što je stranica švajcarske kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom tehnologije vezane za kvalitet vazduha.

Kako javljaju federalni mediji, gusta magla se spustila na ulice Sarajeva.

-Magla se tokom cijelog dana zadržala na području Sarajeva, kao i dolinom rijeka Bosne i Lašve. U područjima sa maglom kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Na put ne krećite bez zimske opreme - navode iz BIHAMK-a.

NAPOMENA

U prvobitnoj verziji teksta je bilo napisano “ Sarajevo se danas ponovo našlo na vrhu ljestvice najzagađenijih gradova na svijetu - pokazuju podaci portala AirVisual, koji prikuplja podatke s mjernih stanica širom svijeta.što je analizom Raskrinkavanja ocijenjeno kao manipulisanje činjenicama.

Analizom je utvrđeno da su podaci o zagađenosti gradova uzimani sa veb stranice IQAir, što je stranica švajcarske kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom tehnologije vezane za kvalitet vazduha. Međutim, kako piše iznad same liste, na njoj su samo veliki gradovi, odnosno regionalni ili državni centri.

Iznad Sarajeva, na svjetskoj mapi najzagađenijih gradova jedino je indijski Lahore, sa indeksom 253, pisalo je u tekstu prije analize Raskrinkavanja, ali na stranici napominju da je lista sastavljena od velikih gradova i sadrži jedan ili dva veliak grada po državi, s ciljen da pruži globalni konkekst o kvaliteti zraka u tim gradovima, te da je važno razumjeti da lista ne uključuje sve gradove svijeta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana