Sarajevo nije drugi najzagađeniji grad u svijetu ISPRAVLjENO

Srna
Foto: Anadolija

SARAJEVO - Sarajevo nije jutros bilo drugi najzagađeniji grad na svijetu, iako je to u orginalnom tekstu bilo navedeno.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline juče je u Kantonu Sarajevo zbog zagađenosti vazduha proglasilo upozorenje uz primjenu interventnih mjera koje su u funkciji zaštite zdravlja stanovništva i smanjenja emisija zagađujućih materija u vazduhu.

Preporuke ljekara su da oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju.

Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju.

NAPOMENA

U prvobitnoj verziji teksta je bilo napisano “ Sarajevo je jutros bilo drugi najzagađeniji grad na svijetu, podaci su sajta za mjerenje kvaliteta vazduha “Aj-Kju er”. Sarajevo je u osam časova imalo indeks zagađenosti 223.Ispred Sarajeva nalazi se samo Lahore, grad u Pakistanu čiji je indeks zagađenosti 228.” što je analizom Raskrinkavanja ocijenjeno kao manipulisanje činjenicama.

Analizom je utvrđeno da su podaci o zagađenosti gradova uzimani sa veb stranice IQAir, što je stranica švajcarske kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom tehnologije vezane za kvalitet vazduha. Međutim, kako piše iznad same liste, na njoj su samo veliki gradovi, odnosno regionalni ili državni centri.

Iznad Sarajeva, na svjetskoj mapi najzagađenijih gradova jedino je indijski Lahore, sa indeksom 253, pisalo je u tekstu prije analize Raskrinkavanja, ali na stranici napominju da je lista sastavljena od velikih gradova i sadrži jedan ili dva veliak grada po državi, s ciljen da pruži globalni konkekst o kvaliteti zraka u tim gradovima, te da je važno razumjeti da lista ne uključuje sve gradove svijeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana