Saradnja univerziteta iz Srpske i Kine:  Razmjena studenata i naučni skupovi prioritet

Anita Janković Rečević
Saradnja univerziteta iz Srpske i Kine:  Razmjena studenata i naučni skupovi prioritet

BANjALUKA/ LANĐOU - Dva javna univerziteta iz Srpske potpisali su Sporazum o saradnji sa Sjeverozapadnim obrazovnim univerzitetom (Northwest Normal University) iz kineske provincije Gansu i to na period od pet godina, a buduća saradnja ogledaće se, između ostalog, u razmjeni akademskog osoblja i studenata, te zajedničkoj organizaciji naučnih događaja.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Banjaluci sporazum su potpisali u kineskom gradu Lanđou, posredstvom Ambasade BiH u Narodnoj Republici Kini.

Zvaničnoj ceremonija potpisivanja prisustvovali su predsjednik kineskog univerziteta Vang Đanrena, ambasador BiH u Kini Siniša Berjan, sekretar univerziteta iz Komunističke partije Kine, dva potpredsjednika kineskog univerziteta, i drugih predstavnika ove visokoškolske obrazovne institucije.

-  Osim razmjene  akademskog osoblja i studenata, te zajedničke organizacija naučnih događaja, sporazum previđa i učešće u projektima od obostranog interesa, a planirane su i međusobne posjete do kraja godine, sa posebnim fokusom na saradnju između katedri za kineski jezik i kulturu, istoriju i matematiku – rekao je Berjan.

Dodao je da je  Sjeverozapadni obrazovni univerzitet osnovan davne 1902. godine, nalazi se na listi prve klase univerziteta u Kini.

Ova izuzetno respektabilna ustanova u svom sastavu ima 27 fakulteta različitih oblasti i oko 40.000 studenata. Kroz partnerstvo sa univerzitetima širom svijeta osnovali su nekoliko Konfučijevih instituta koji promovišu međunarodnu saradnju i kulturnu razmjenu. Ovaj univerzitet, prema svjetskoj listi najboljih univerziteta „Times Higher Education“ spada u 800 najboljih u svijetu – kazao je Berjan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana