Šaku lijekova mijenja jedan, ali...

Danijela Bajić
Šaku lijekova mijenja jedan, ali...

BANjALUKA - Stanovnicima u Srpskoj u prvom polugodištu ove godine propisano je oko 100.000 recepata manje, ali je za te lijekove izdvojeno znatno više novca u odnosu na isti period lani, a razlog je, tvrde ljekari, to što su novi medikamenti, koji su mnogo kvalitetniji, i dosta skuplji.

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuju da su ljekari od januara do kraja juna ove godine ispisali oko 2,7 miliona recepata, dok je trošak za ove lijekove bio oko 34,5 miliona KM. U istom periodu lani propisano je oko 2,8 miliona recepata, a trošak Fonda je iznosio 33,7 miliona KM.

- Inače, već godinama se najviše propisuju lijekovi koji djeluju na kardiovaskularni sistem, probavni sistem i metabolizam, kao i za nervni sistem - kazali su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Dodali su da je finansiranje i uvođenje novih lijekova na njihovu listu kontinuirana praksa s ciljem poboljšanja dostupnosti terapija, ali i efikasnijeg liječenja.

- Tako su i početkom ove godine na listu lijekova koji se izdaju na recept uvrštene nove terapije, što samo potvrđuje naše opredjeljenje da kada god budu stvorene finansijske mogućnosti, analizirajući potrebe osiguranika i savremene medicine, uvrštavamo nove terapije da bi osiguranici što manje novca izdvajali za lijekove - rekli su u Fondu.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine RS Draško Kuprešak istakao je za “Glas Srpske” da budžet za lijekove nažalost ne može pokriti sve potrebe građana, jer se pojavljuju nova oboljenja, a u obzir treba uzeti i starost populacije, koja ima veće potrebe za liječenjem.

- Zdravstvo i zdravlje se ne može matematički analizirati pa čak ni troškovi. Svaki pacijent je slučaj za sebe. S druge strane imamo i noviju listu lijekova koji su daleko kvalitetniji i bolji, ali i skuplji. Prema tome, posljedica manjeg broja izdatih recepata je to što imamo dosta dobru listu u odnosu na region - kazao je Kuprešak.

Prema riječima nacionalnog koordinatora za prevenciju kardiovaskularnih bolesti Duška Vulića lijekovi koji se pojavljuju u posljednjih deset godina mnogo su doprinijeli kvalitetu života pacijenata.

- Noviji lijekovi, primjera radi, mnogo bolje regulišu krvni pritisak, koji je ključni faktor rizika. Nakon što su se pojavile kombinovane terapije liječenja krvnog pritiska u svijetu, vrlo brzo su došle i kod nas. Isti slučaj je i sa lijekovima za povišenu masnoću u krvi, koji su pristupačniji i za naše pacijente - kazao je Vulić.

Dodao je da se ranije, kada nije bilo ovih kombinacija, propisivalo više lijekove da bi bio postignut efekat, dok je sada dovoljan jedan medikament.

- Sada se pojavljuju novi lijekovi u vezi sa tretmanom bolesnika sa oslabljenim srcem, a to je grupa medikamenata koja se koristi kod osoba sa dijabetesom. Za te lijekove je dokazano da značajno poboljšavaju preživljavanje kod te grupe bolesnika - rekao je Vulić.

On je istakao da je sve to doprinijelo da u Srpskoj dođe do smanjenja umiranja od kardiovaskularnih bolesti sa 57 odsto, koliko je bilo poslije rata, na 42 odsto.

Lista

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS podsjećaju da je na njihovu listu u julu uvršteno šest novih vrsta terapija.

Takođe na prijedlog Saveza za rijetke bolesti RS sva hrana za posebne medicinske namjene koju Fond finansira i koja je do sada na recept propisivana za određene dijagnoze rijetkih bolesti, od 1. jula je dostupna svim oboljelim koji su registrovani u Centru za rijetke bolesti UKC-a RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana