Sajam “Interagro” promoviše partnersku saradnju

Srna
Sajam “Interagro” promoviše partnersku saradnju

BIJELjINA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Bijeljini da je Poljoprivredni sajam “Interagro” jedan od dobrih načina da se promovišu neka vrsta zajedništva, ponuda i poslovne aspiracije i da se na licu mjesta razgovara sa onima koji su potencijalni partneri.

Cvijanovićeva je istakla da nosi odlične utiske sa Sajma jer učestvuju 243 izlagača iz 10 zemalja, što je veći broj nego ranije, i predstavlja međunarodnu verifikaciju.

“Ovo je poželjno mjesto gdje treba doći i izložiti svoje proizvode, ali, isto tako, mjesto gdje možete da uspostavite nove kontakte i obnovite neke stare poslovne veze”, rekla je Cvijanovićeva za NTV “Arena”.

Ona je izrazila zadovoljstvo i činjenicom da sajam okuplja ljude iz različitih institucija Republike Srpske i Srbije.

“Na taj način pokazujemo svoju opredijeljenost da zajedno radimo, a možda je Semberija, zbog blizine, mjesto gdje se najviše spajaju te naše aktivnosti.
Ponosna sam i zbog toga što smo ove godine doveli Sjevernu Makedoniju da bude partner u organizaciji ovog velikog događaja”, rekla je Cvijanovićeva i podsjetila da je ideja o tome potekla u februaru, prilikom njene posjete Sjevernoj Makedoniji.

Ona kaže da je zadovoljna što su na Sajam iz Sjeverne Makedonije došli ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski, predstavnici Privredne komore, poslovni partneri i 15 izlagača, kao i već tradicionalno predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, kao i predstavnici privrednih komora Republike Srpske, Srbije i Vojvodine.

“Mislim da je ovo jedan od dobrih načina da promovišemo, prvo neku vrstu zajedništva, ali, isto tako, da promovišemo šta je to naša ponuda i naše poslovne aspiracije i konačno, da tu na licu mjesta razgovaramo sa onima koji su potencijalni partneri i mislim da je ovo mjesto prepoznato kao takvo”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Ističući da postoji tradicija u organizovanju Poljoprivrdnog sajma u Bijeljini, Cvijanovićeva je navela da rastući interes ljudi iz drugih zemalja za ovaj događaj pokazuje da je to pun pogodak.

“Želim uspjeh Bijeljini, Semberiji i našoj Repubici Srpskoj da na ovaj način nastavimo i dalje da promovišemo sebe”, poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske istakla je da je Sajam bio mjesto gdje se razgovaralo i o inicijativi “Otvoreni Balkan”, navodeći da je ministar iz Sjeverne Makedonije rekao da već vide korist i blagodeti od toga što su u tom zajedničkom aranžmanu.

“Ja se nadam da ćemo izaći iz političkih prepreka koje su se ispriječile u političkom Sarajevu i da ćemo moći biti dio tog sjajnog projekta”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da su sistemske mjere u poljoprivredi Srpske funkcionalne i da su dale rezultate.

“Agrar je jedan od naših prioriteta, najave iz Vlade su da će sredstava za podršku poljoprivredi ponovo rasti sljedeće godine, a i najnoviji program koji promovišemo zajedno sa Vladom Mađarske je nešto što treba u ovoj prvoj fazi prvenstveno da pomogne poljoprivrednim proizvođačima u nabavci mašina i opreme, uz otpis 70 odsto njihove vrijednosti”, navela je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, podrška poljoprivrednicima traje u kontinuitetu i biće povećavana, jer republičke institucije idu u korak sa onim što su potrebe društva.

“Raste svijest o tome da moramo da se ustabilimo kao proizvođači hrane u ova nestabilna vremena. Sve što se dešava globalno na tržištu, svi ovi poremećaji nas upućuju da imamo prioritet - hrana i energija”, izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su Vlada i republičke institucije usmjerene u budućim planovima upravo na te dvije oblasti, a da je podloga za sve da Republika Srpska razvija infrastrukturu, pravi puteve i auto-puteve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana