Završena komemoracija u Potočarima

Srna
Završena komemoracija u Potočarima

SREBRENICA - U Potočarima je završeno obilježavanje 29 godina od stradanja Bošnjaka prilikom proboja 28. Divizije tzv. Armije BiH iz Srebrenice prema Tuzli i od tragičnih događaja u julu 1995. godine.

Komemorativni skup je završen vjerskim obredom koji je predvodio poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH Husein Kavazović i ukopom posmrtnih ostataka 14 identifikovanih osoba.

Kavazović je i ove godine u obraćanju rekao: "Neka osveta bude pravda".

Komemoracija je počela emitovanjem video-poruka i obraćanjem zvaničnika u komemorativnoj sali u bivšoj fabrici akumulatora, koju je svojom odlukom nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič pretvorio u memorijalni centar.

Nakon toga su zvaničnici, među kojima je najviše nižerangiranih članova diplomatskog kora u BiH zapadnih i arapskih zemalja, predvođeni članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirevićem i Željkom Komšićem, te predsjednikom Upravnog odbora Memorijalnog centra Hamdijom Fejzićem položili cvijeće i odali poštu nastradalim kod centralnog spomen-obilježja u sakralnom dijelu ovog centra.

Komemoraciji je prisustvovao specijalni predstavnik EU za BiH Johan Satler, manji broj nižih zvaničnika međunarodne zajednice u BiH, te delegacije iz više zemalja, zatim zvaničnici raznih nivoa vlasti iz Federacije BiH.

Nakon polaganja cvijeća, bošnjačke i delegacije iz islamskih zemalja prisustvovale su vjerskom obredu, dok su ostale delegacije odmah napustile Potočare.

Po završetku vjerskog obreda i ukopa, i bošnjački i ostali islamski zvaničnici napuštaju Memorijalni centar, a i narod se počeo razilaziti. Ostale su samo dežurne službe zadužene za uređenje grobnica i održavanje ovog kompleksa.

Kolone polupraznih autobusa i automobila napuštaju Potočare.

Komemoracija je protekla mirno, a obezbjeđivala ju je policija Republike Srpske uz podršku ostalih bezbjednosnih struktura u BiH.

Veliki broj motora i kvadova stvarao je ogromnu buku i gužvu u saobraćaju tokom noći i jutra, a mnogi su za vrijeme komemoracije vozili kroz Srebrenicu i nisu ulazili u memorijalni centar, dok je veliki broj ljudi šetao putem kroz naselje Potočari.

Za razliku od jučerašnjeg dana kada su učesnici raznih marševa i vožnji stizali u Potočare sa ratnim zastavama, danas ih u memorijalnom centru nije bilo i uz zastave BiH i FBiH primijećeno je samo nekoliko palestinskih zastava. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana