Sahranjen novinar Nedeljko Sančanin

Srna
Sahranjen novinar Nedeljko Sančanin

PRNJAVOR - Na novom gradskom groblju u Prnjavoru danas je sahranjen novinar i književnik Nedeljko Sančanin.

Sahrani je prethodila komemoracija u Centru za kulturu kojoj su osim članova porodice prusustvovali prijatelji, poznanici i saradnici Nedeljka Sančanina, kao i predstavnici opštinske vlasti.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš istakao je da Sančanin nije bio samo običan novinar već vodilja generacijama novinara sa kojima je sarađivao tokom šest decenija rada.

“Kada nas napusti dobar čovjek i odličan novinar to je uvijek nenadokandiv gubitak za novinarsku zajednicu, ali i za cijelo društvo. Bio je profesionalna veličina, čovjek koji je svojim radom i književnom zaostavštinom zavrijedio trajno pamćenje i sjećanje”, rekao je Tomaš.

On je naglasio da je Sančanin živio novinarstvo, volio svoj Prnjavor i služio mu do poslednjeg trenutka.

“Sve što je stvorio u oblasti novinarstva, književnosti i kulturne đelatnosti posvetio je svojoj opštini. Cijeli se život nesebično angažovao za svoju lokalnu zajednicu, uvijek je bio spreman da pomogne i posavjetuje, neizmjerno smo mu zahvalni za sve što je učinio za naš i njegov Prnjavor”, poručio je Tomaš.

Direktor Radio Prnjavora Dragan Malić podsjetio je da je Sančanin prije 38 godina osnovao taj radio, kao prvi elektronski medij na području ove opštine, kao i da je uvijek išao ispred svog vremena, obučavao i vodio generacije novinara i voditelja koji sada rade u raznim medijskim kućama u Srpskoj, BiH i regionu.

“Uvijek je svojim primjerom pokazivao kako treba odgovorno raditi”, naveo je Malić.

Umjetnički rukovodilac Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” Brankica Radonjić rekla je da je Sančanin bio hroničar koji je perom i fotografijom ovjekovječio ljude i jedno vrijeme.

“Da nije bilo njega mnoge priče ne bi bile ispričane, a mnoge sudbine ostale bi nepoznate. Kroz svoj dugogodišnji rad promovisao je lokalnu zajednicu na najbolji mogući način”, istakla je Radonjićeva.

Brojni sugrađani upisali su se i u knjigu žalosti i tako se oprostili od doajena prnjavorskog novinarstva.

Nedeljko Sančanin preminuo je juče u 86. godini, nakon kraće i teške bolesti.
Rođen je 1936. godine u Grabik Ilovi, a životni i radni vijek proveo je u Prnjavoru. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za novinarski i književni rad.

Skupština opštine Prnjavor 2019. godine dodijelila mu je Povelju zaslužnog građanina sa zlatnim grbom, za životno đelo u intelektualnom, društvenom, novinarskom i književnom radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana