Ruski pustolovi na putu oko svijeta stigli u Derventu i priredili nezaboravno rođendansko iznenađenje

GS
Ruski pustolovi na putu oko svijeta stigli u Derventu i priredili nezaboravno rođendansko iznenađenje

Derventu su protekle sedmice posjetili neobični gosti. Naime, desetak ruksih avanturista na svom putu oko svijeta nakratko je zastalo u Derventi, a svojom posjetom ispunili su veliku rođendansku želju i donijeli neopisivu radost osmogodišnjoj Emiliji Božić.

Ekspedicija predvođena Aleksejem Kamerzanovim, poznatim ruskim pustolovom, prije osam godina započela je put oko svijeta, a u naš grad su stigli na poziv sveštenika Željka Božića, jednog od vjernih pratilaca ove popularne ekipe koja dolazi iz dalekog Novosibirska.

Iako je putovanje trebalo da traje dvostruko kraće, na ovom nesvakidašnjem izazovu, Ruse je pratilo izbijanje ratova, elementarne nepogode, epidemija korone, jedno zarobljeništvo u Čadu i mnoge druge peripetije, pa ovo putešestvije, iako pri kraju ove etape, još uvijek traje. Naime, trenutno putuju kući, a onda ih očekuju nove avanture po Arabiji i Južnoj Americi.

– Na put oko svijeta su krenuli iz hobija, a nakon što pređu dio zamišljenog puta, ostave automobile i vrate se kućama i poslovima, pa nastave nakon nekoliko mjeseci. Neki članovi ekspedicije obilaze sve etape, a neki samo dio puta zbog obaveza, priča sveštenik Božić.

Ovi pustolovi su, nakon nekoliko ekspedicija po Rusiji, krenuli u najveći izazov – obilazak svijeta. Iz Rusije su krenuli ka Mongoliji i Kini, odakle ih je put odveo u Indokinu umjesto zemljotresom pogođenog Nepala. Uslijedila je posjeta Indiji, Pakistanu, Arabijskom poluostrvu i obilazak Afrike.

– U Čadu su čak upali u zarobljeništvo jer je neki od moćnika bacio oko na njihova vozila i opremu, koja je vrijedna i posebno pripremljena za izazove koje susreću na putu. U ovoj neugodnoj situaciji oni su odvedeni u pritvor, ali zahvaljujući dobroj pripremljenosti čak i za ovakve situacije, uspjeli su se javiti ruskoj i francuskoj ambasadi skrivenim mini-telefonom, tako da se sve, na sreću, završilo vraćanjem vozila i opreme, prepričava Božić jednu od opasnijih situacija u kojoj su se ovi avanturisti našli.

Ipak, njihova posjeta Derventi je najviše obradovla njegovu kćerkicu Emiliju i njenu prijateljicu Milicu, koje su takođe vjerni pratioci ovih pustolova. Kada je vidio da su objavili maršutu kroz Evropu, tačnije od Italije u koju su stigli trajektom, preko čitavog Balkana, sve do Turske, Željko nije ni časa časio.

– Napisao sam im mejl u kome sam se predstavio i rekao da njihov rad dugo pratim, te da ih moja kćerka Emilija puno voli da gleda i da često pita da li će nekad doći i kod nas, pa bi joj njihova posjeta bila idealan poklon za rođendan. Mejl ih je zainteresovao jer je stigao iz BiH, a bio je napisan na odličnom ruskom, s obzirom da samga naučio studirajući u Ukrajini. Na Alekseja je to ostavio snažan utisak i odlučili su da dođu, priča Božić, prenosi derventacafe.com.

Put od Zagreba do Beograda bila je idealna prilika, a nakon savladanih peripetija oko prelaska granice, konačno su stigli.

– Bio je to prelijepo iznenađenje za presrećnu slavljenicu, a meni je bilo drago jer smo uspjeli da lijepo prezentujemo našu Derventu i ljudima iz azijskog dijela Rusije koje, za razliku od evropskog dijela, slabije poznajemo. Zahvalili su se na lijepom dočeku, rekavši da su tako nešto doživjeli jedino u Sudanu. Upoznao sam ih sa specifičnostima BiH, a oni su nam ispričali kako se organizuju jedna ovakva putovanja. Obogatili smo iskustva jedni drugima, ističe sveštenik Božić, dodajući da je goste posebno obradovalo što su nakon osam godina dugog puta konačno vidjeli ćirilične natpise.

Kao dobar domaćin, Željko je goste darivao domaćim proizvodima manastira Bišnja i domaćina detlovačkog kraja koji će tako stići i u daleki Novosibirsk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana