Ruski novinari u posjeti "Glasu": Osjećamo se kao kod kuće

V. Z.
Ruski novinari u posjeti "Glasu"
Foto: Velibor Tripić | Ruski novinari u posjeti "Glasu"

BANjALUKA - Delegacija ruskih novinara, koju je predvodio predsjednik Saveza novinara Rusije Vladimir Genadievič Solovjov, posjetila je danas redakciju „Glasa Srpske“.

Glavna i odgovorna urednica „Glasa“ Borjana Radmanović Petrović i njen zamjenik Žarko Marković upoznali su ruske kolege sa načinom rada, izazovima pred kojim se nalazi novinarska zajednica u Srpskoj i BiH, ali i nastojanjima našeg lista, koji ove godine slavi 80 rođendan, da nastavi sa objektivnim i pravovremenim informisanjem ovdašnje javnosti o svim aktuelnim temama.

Solovjov, koji je tokom 90-tih izvještavao o ratnim dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije, i koji odlično priča srpski jezik, istakao je kako je skoro deset godina proveo, što u Srbiji, što u Republici Srpskoj, te da kad god dođe na ove naše prostore osjeća kao kod kuće.

- Tokom svoje profesionalne karijere, mislim da sam obišao čak 115 zemalja, uvijek me je vrlo brzo, nakon par dana, hvatala nostalgija i želja da se vratim u Rusiji. Ali, kad dođem kod vas, te nostalgije nema. Ovdje se stvarno osjećam kao kod svoje kuće. Mislim da bi čak mogao i živjeti - istakao je Solovjov.

Naveo je i kako mu je drago što je „Glas Srpske“ uspio zadržati objektivnost u izvještavanju, posebno oko događaja u Ukrajini, jer je za razliku od mnogih drugih listova zadržao profesionalnu etiku, novinarsku, da nikada jednostrano ne izvještava i uvijek da priliku da se čuje i druga strana.

- Znam da zbog toga imate velikih problema. Da su izazovi s kojim se svakodnevno susrećete sve veći. Ali to je jedini način da naša profesija opstane, ali i da ostanemo čistog obraza – poručio je Solovjov.

Opširan intervju sa Solovjovim, biće objavljen u našem vikend dodatku „Plus“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana