Ruska delegacija položila cvijeće na Rusko groblje

Srna
Ruska delegacija položila cvijeće na Rusko groblje

BILEĆA - Delegacija Ruske Federacije u kojoj je gradonačelnik Rostova Velikog Andrej Los i predsjedik Rusko-srpske fondacije za kulturu i nasljeđe iz Beograda Natalija Šatilina položili su danas cvijeće na spomen-ploču na ruskom groblju u Bileći.

Sa gradonačelnikom Losom i Šatilinom cvijeće je položio i načelnik opštine Bileća Veselin Vujović, a događaju je prisusvovao i izaslanik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Gligor Albijanić.

Los je nakon polaganja cvijeća rekao da Rusi nemaju bliže braće od Srba i zahvalio Bileći i svima koji poštuju i čuvaju sjećanje na Ruse koji su živjeli i stradali na ovim prostorima.

Gradonačelnik Rostova Velikog istakao je da će taj ruski grad učestvovati u restauraciji ruskog groblja u Bileći.

Šatilina je najavila da je sljedeći korak da se uredi i obnovi ovo rusko groblje u Bileći.

Načelnik Bileće Vujović je podsjetio da su ruski kadeti prije 100 godina zbog rata u Rusiji spas našli u Bileći i izrazio zadovoljstvo što je ovaj grad tada bio u prilici da im pomogne.

“A Rusi su nama uvijek pomagali kao stariji brat i ta ljubav prema Rusiji je oduvijek bila velika kod Srba”, rekao je Vujović i zahvalio svim Rusima koji su poginuli za slobodu srpskog naroda.

Ataše Ambasade Ruske Federacije u BiH Dmitrij Lukašev izrazio je zadovoljstvo što se u Bileći na ovaj način odaje počast ruskim kadetima, što je, kako je rekao, za njih od velikog značaja i dodao da će se ova rusko-srpska saradnja nastaviti.

Pukovnik Vojske Srbije u penziji Vidoje Kovačević, koji je prisusvovao događaju na ruskom groblju u Bileći, izrazio je zadovoljstvo što se na ovakav način ne zaboravljaju ljudi koji su dali doprinos za slobodu na ovim prostorima.

“I u trenucima kada smo se opirali NATO agresiji na kompletan srpski narod devedesetih godina prošlog vijeka, tu su bili i dobrovoljci, braća Rusi jer su, kao i svi, znali da se srpski narod bori za pravednost i samo brani svoje i mislim da smo dostojanstveno osvetlili obraz srpskom narodu”, rekao je Kovačević, koji je bivši komandandant 63. padobranske brigade Vojske Srbije i vetaran sa Košara.

Direktor kadetske škole “Jevgenije Rodionov” iz Rostova Velikog Aleksandar Frjazimov takođe je zahvalio za to što se u Bileći odaje počast donskim kadetima koji su tokom svog boravka ovdje doprinijeli razvoju Bileće.

“Ako ne budemo poštovali svoje pretke na ovakav način, izgubićemo našu budućnost”, istakao je Frjazimov i izrazio očekivanje da će sljedeći put u Bileću doći i mladi ruski kadeti.

Na groblju su razavijene zastave Donskog kadetskog korpusa, a događaju su prisustvovali i članovi Moto kluba “Noćni vukovi” iz Republike Srpske i brojnih institucija iz Bileće i Hercegovine.

Ruska delegacija će danas položiti cvijeće i na spomen-ploču ruskim vojnicima na Klobuku kod Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana