Rover: Saradnjom poboljšati život nacionalnih manjina

Srna
Rover: Saradnjom poboljšati život nacionalnih manjina

BRČKO- Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je danas u Brčkom da se dobrom saradnjom može omogućiti bolji život nacionalnih manjina u BiH, te da će se raditi na formiranju saveza na nivou Federacije i BiH /FBiH/.

Rover je naveo da se radi na utvrđivanju datuma koji bi bio dan nacionalnih manjina u BiH, te da je prijedlog da prvo obilježavanje bude organizovano u Brčko distriktu.

On je istakao da, prema podacima Saveza, ima tri puta više nacionalnih manjina u BiH nego što je pokazao posljednji popis stanovništva.

"Posljednji popis nije adekvatan i mi ga ne priznajemo. Ja sam Italijan. U tom popisu imamo manje popisanih Italijana nego što ja imam u porodici. Lično znam da nisam popisan", rekao je Rover novinarima u Brčkom, gdje je, uz podršku OEBS-a, održan radni sastanak Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske i Savjeta nacionalnih manjina distrikta s ciljem unapređenja saradnje savjeta nacionalnih manjina.

Član Savjeta nacionalnih manjina BiH Danijel Štefek rekao je da su vlasti na nivou BiH, entiteta, kao i lokalnih samouprava dužne da prilikom zapošljavanja vode računa o zastupljenosti nacionalnih manjina, ali je to samo deklarativno navedeno u zakonu, dok u praksi ništa nije urađeno, zbog čega se radi na izmjeni Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina BiH.

On je rekao novinarima da je cilj pob.oljšati položaj i uslove života nacionalnih manjina u BiH.

Štefek, koji je i predsjednik Udruženja Slovaka Semberije "Juraj Janošik" Bijeljina, naveo je da Prnjavor i Brčko distrikt imaju predstavnike nacionalnih manjina u svojim skupštinama, dok to nije slučaj u ostalim sredinama.

"Nacionalne manjine su stavljene u isti rang sa ostalim kandidatima na opštim i lokalnim izborima zbog čega ne mogu lako da dođu do mandata u skupštini gdje bi mogli iznijeti probleme nacionalnih manjina", napomenuo je Štefek.

Zamjenik predsjednika Savjeta nacionalnih manjina Brčko distrikta Lidija Ljubojević podsjetila je da Savjet osnovan prošle godine kao savjetodavno tijelo Skupštine distrikta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana