Rodnu ravnopravnost i jednakost polova u lokalnim zajednicama podići na viši nivo

Miloš Vasiljević
Rodnu ravnopravnost i jednakost polova u lokalnim zajednicama podići na viši nivo

Banjaluka - Savez opština i gradova Republike Srpske i Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Srpske potpisali su danas u Banjaluci memorandum o zajedničkoj saradnji, koja ima za cilj podići svijest o rodnoj ravnopravnosti i jednakosti polova u svim lokalnim zajednicama.

Direktorica Centra Mirjana Lukač rekla je da je ovo kruna višegodišnje saradnje koju imaju sa Savezom opština i gradova.

- Oni su moćna organizacija, s obzirom na činjenicu da su pod njihovom ingerencijom sve opštine i gradove. Cilj je da da radimo s njima na promovisanju rodne jednakosti i na ravnopravnosti polova - rekla je Lukačeva.

Generalni sekretar Saveza opština i gradova RS Aco Pantić kazao je da će zajedno sa Centrom potpisanjem memorandum na jačanje jednakosti polova.

- BiH je tradicionalno društvo, gdje postoje stereotipi a naša je namjera da kroz lokalne institucije ukažemo na važnost rješavanja problema.

Naša je namjera i želja da se ravnopravnost polova integriše u lokalne strategije razvoja opština i gradova. Ova pitanja su u fokusu javnosti, nasilje nad ženama, u porodici, seksualno nasiljei mobing na radnom mjestu - rekao je Pantić.

Sručni saradnik za odnose s javnošću iz Saveza opština i gradova Vladislava Popović Đorđić podsjetila je da je konkurs za sve medije da pošalju priloge/ tekstova od maja do oktobra u toku, te će najbolji biti nagrađeni. - Istakli smo pet teme koje su značajne za život u lokalnoj zajednici, a konkurs je otvoren do 8.oktobra - rekla je Popović Đorđić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana