Rod breskve maksimalan ove godine

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je da voćari ove godine imaju razloga da budu zadovoljni, posebno rodom breskve koji je maksimalan.

“Breskva je najbolje podnijela vremenske uslove što nam se nikad ranije nije desilo. Rodila je 100 odsto i plod je vrlo dobrog kvaliteta. Šljiva je u nekim regijama podbacila, dok je negdje rod solidan”, naveo je Dojčinović.

Kada je riječ o jabuci, Dojčinović je rekao da je godina dosta dobra iako je rod manji od očekivanog.

“Razlog za to je što nam je prošle godine superćelijska oluja nanijela štetu na području od Kozarske Dubice, preko Gradiške, do Laktaša”, pojasnio je Dojčinović.

On je naveo da su vremenske prilike pogodovale voćarima, uz dobar omjer sunčanih dana i padavina.

“Jučerašnje nevrijeme nije načinilo veću štetu u voćarstvu, jer je grad zadesio predjele gdje nema voćnjaka. Štetu je ranije pretrpjelo nekoliko voćara u Novom Gradu, ali to je mali broj proizvođača i male su površine”, naglasio je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, voćari su veću štetu pretrpjeli proljetos od visoke temperature kada je voće bilo u fazi cvjetanja.

“Zbog toga smo izgubili dobar dio kruške. Kod mnogih proizvođača je podbacila i trešnja, ali su određene sorte dobro rodile”, rekao je Dojčinović.

On je naveo da su voćari zadovoljni radom Protivgradne preventive Republike Srpske, ali i podrškom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske u nabavci protivgradnih mreža za voćnjake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana