RiTE Ugljevik: Opština da pokaže veći stepen ažurnosti za putnu infrastrukturu

Srna
Foto: Arhiva

UGLjEVIK - Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Ugljevik" pozvao je opštinu Ugljevik da pokaže veći stepen ažurnosti u radu putne infrastrukture narušene rudarskim radovima u zoni Starog Ugljevika kako bi mješanima bio omogućen nesmetan prolazak, ističući da ovo preduzeće kao koncesionar poštuje svoje obaveze.

Iz RiTE su podsjetili da je još 11. aprila održan sastanak sa mještanima Ugljevik Sela, Mezgraje-Gaja, te zaselaka Falčići i Jablani, na kojem je usaglašeno da se zajednički preduzmu sve aktivnosti i izvrši dodatni pritisak na sve nadležne organe s ciljem izgradnje trajne putne infrastrukture.

"Uvažavajući zahtjeve mještana, pitamo se zašto predstavnici opštine Ugljevik, koji bi zajedno sa nama, u dijelu svoje nadležnosti, trebalo da rade na rješevanju ovog problema, na ovaj način žele da pribave jeftine političke poene na račun preduzeća koje je najveći proizvođač električne energije u Republici Srpskoj, a koje im u najvećoj mjeri puni lokalni budžet", saopšteno je iz RiTE.

Povodom nedavnog protesta građana zbog prekida puta u zoni Starog Ugljevika, iz RiTE su saopštili da poštuju svoje obaveze kao koncesionar, te su pozvali nadležne, prvenstveno opštinu Ugljevik, da pokažu veći stepen ažurnosti u radu da bi se sve potrebne aktivnosti u što kraćem roku realizovale.

Podsjećaju i da su na sve ono što se dešavalo u prethodnom periodu, da su ugovor o koncesiji od 13. septembra 2013. godine zaključili sa Vladom Republike Srpske, odnosno Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva.

Time su definisane koordinate koncesionog polja, dok je članom tri predmetnog ugovora definisano da se ovo preduzeće obavezuje da iz vlastitih sredstava riješi imovinskopravne odnose u okviru odobrenog eksploatacionog polja.

U saopštenje se dodaje da je resorno ministarstvo donijelo rješenje od 6. aprila 2015. godine kojim je ovom preduzeću kao koncesionaru odobrilo eksploataciono polje čije su granice jednake koncesionim granicama.

"S tim u vezi je RiTE, odmah po potpisivanju ugovora, preduzelo sve potrebne aktivnosti na izmještanju putne komunikacije, elektromreže, vodovodne mreže, PTT infrastrukture, a među kojima je aktivnost na izmještanju dijela trase regionalnog puta van granica eksploatacionog polja, na ležištu Bogutovo Selo - Ugljevik Istok jedan, zona Starog Ugljevika", podsjetili su iz RiTE.

Imajući u vidu da je izmiještanje, izgradnja i održavanje puta regionalnog karaktera u nadležnosti "Puteva Republike Srpske", održan je niz sastanaka i upućeno više zahtjeva i prijedloga, počev od 2014. godine, a aktivnosti su rezultirale zaključivanjem sporazuma o realizaciji projekta od 10. juna prošle godine. Time su, dodaju, definisane sve potrebne aktivnosti koje preduzimaju "Putevi Republike Srpske", a trošak predmetnih aktivnosti shodno ugovoru o koncesiji snosi RiTE.

U vezi sa lokalnim putevima, vjerskim, kulturnim i komunalnim objektima, odnosno njihovim izmiještanjem iz koncesionog polja, preduzeće je snosilo sve potrebne troškove, kao i kada je riječ o izmiještanju elektromreže o čemu je sklopilo ugovor sa "Elektro Bijeljinom", a kada se radi o vjerskim objektima sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana