Ristić: U Prebilovcima će biti stalna izložba o genocidu nad hercegovačkim Srbima u NDH

Srna
Ristić: U Prebilovcima će biti stalna izložba o genocidu nad hercegovačkim Srbima u NDH

BEOGRAD- Muzej žrtava genocida postaviće u Prebilovcima stalnu izložbu posvećenu stradanju Srba u Hercegovini u genocidu koji je nad njima izvršila Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ u Drugom svjetskom ratu, izjavio je Srni direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Ristić je naveo da će stalna postavka biti otvorena početkom avgusta 2024. godine, uoči godišnjice masovnog zločina u Prebilovcima.

Organizovanje stalne postavke dogovoreno je sa rukovodstvom prebilovačke mjesne zajednice, pri čemu će koncept postavke i realizaciju raditi stručnjaci Muzeja žrtava genocida, a kompletne troškove izrade i postavljanja finansiraće Fondacija Muzeja žrtava genocida.

"Stalna postavka će biti dar Muzeja žrtava genocida Prebilovčanima, onima koji su stradali u večan spomen, ali i sadašnjim i budućim Prebilovčanima i svim Srbima na trajno sećanje i nezaborav", rekao je Ristić.

Postavka će biti predstavljena u sadašnjem Domu kulture "Sveti kralj Milutin", odnosno u nekadašnjoj Osnovnoj školi "Kralj Milutin" u Prebilovcima u kojoj se, kako ističe Ristić, desila jedna faza "tog strašnog i beskrajno tragičnog zločina" nad pripadnicima srpskog naroda, Prebilovčanima.

Ristić je rekao da će, kada se uradi analiza bezbjednosti, Muzej žrtava genocida donijeti odluku o tome da li će biti izloženi originalni artefakti ili za tu priliku posebno izrađene muzejske kopije.

"Izložba neće biti dvodimenzionalna. Ona će biti trodimenzionalna, tu nema dileme, i obuhvataće i audio-video materijale, istorijske izvore u vidu dokumenata, fotografija i trodimenzionalnih predmeta. Ali, iz razumljivih razloga, potrebno je da se obavi analiza bezbednosti trajnog izlaganja originalnih artefakata", naveo je Ristić.

On je istakao da Muzej žrtava genocida nikada do sada nije radio stalnu muzejsku postavku van granica Srbije i da će to za ovu ustanovu kulture biti poseban izazov "i to podjednako stručan, emotivan i logistički".

"Treba savladati puno izazova i prepreka koje se ogledaju u manjku građe i u činjenici da se Prebilovci nalaze na teritoriji Federacije BiH, kao i u tome da u Prebilovcima sada živi svega 45 naših sunarodnika", dodao je Ristić.

On je naveo da je tu i pitanje redovnog održavanja tog objekta, njegove pristupačnosti za posjetioce, kao i upoznavanje javnosti o tome da će od avgusta naredne godine u Prebilovcima, pored crkve, postojati i stalna postavka.

Ristić je napomenuo da je dragocjenu podršku inicijativi u vezi sa uspostavljanjem stalne muzejske i memorijalne postavke u Prebilovcima pružila Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana