Republika Srpske dobila Naučno-tehnološki park

SRNA
Foto: Srna

BANjALUKA - Naučno-tehnološki park je jedan od najvažnijih strateških projekata Republike Srpske, izjavio je danas ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željko Budimir.

Budimir, koji je prisustvovao otvaranju kancelarije Naučno-tehnološkog parka na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, istakao je da je konačno otvorena tačka susreta između akademske zajednice i privrede. On je istakao da projekat izgradnje zgrade gđe će biti smješten park treba da počne brzo, kao i da se očekuju sredstva koja su aplicirana kod Saudijskog fonda za razvoj.

- Nadam se da ovaj dan piše istoriju nove naučne zajednice u Republici Srpskoj koja zajedno sa srpskom akademskom i naučnom zajednicom Srbije treba da napravi ono što smo dugo čekali, a to je Naučno-tehnološki park Srpske koji treba da bude motor tehnološkog razvoja, transfera tehnologija i priključka za sve one visoke tehnologije u kojima Republika Srpska treba da participira u 21. vijeku, rekao je Budimir novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Naučno-tehnološki park se pravi prema potrebama Republike Srpske, te ocijenio da najbolji treba da imaju priliku da započnu i biznis, ali i da doprinose naučnoistraživačkom radu Srpske. Resorni ministar je naglasio da se svake godine razmišlja o dodatnim ulaganjima u sektor nauke, te dodao da su tokom protekle godine realizovani određeni projekti.

- U narednom periodu ćemo puno da ulažemo u zajedničke projekte sa Srbijom, poručio je Budimir.

Direktor Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske Nikola Dragović rekao je da će ovaj park predstavljati mjesto gđe će se uspješno izvršiti komercijalizacija brojnih inovacija u Srpskoj.

Dragović je izrazio želju da u budućnosti u svim dijelovima Srpske biti oformljeni naučno-tehnološki parkovi.
Ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović smatra da je Naučno-tehnološki park Republike Srpske velika šansa za mlade.

- Za mlade, hrabre, pametne i obarzovne ljude koji treba da ponesu breme, ali lepe stvari za budućnost. Da razvijaju inovacije, da pružaju rešenja za izazove koji su lokalni, ali i globalni zahvaljajući svome znanju i obrazovanju, ali i hrabrosti i treba da ih podržimo, rekla je Begovićeva.
Ona kaže da vlade Srbije i Republike Srpske podržavaju naučne zajednice koje su možda male, ali imaju puno pametnih ljudi.

Vlada Republike Srpske usvojila je prošle godine informaciju o osnivanju prvog Naučno-tehnološkog parka u Srpskoj čiji je cilj ubrzan tehnološki razvoj u skladu s dobrim primjerima međunarodne prakse.

Naučno-tehnološki park Srpske treba da privuče inovativne, tehnološko razvojne kompanije, domaće i strane i da stvori uslove za razvoj ekonomije zasnovane na znanju, odnosnu komercijalizaciju inovacija nastalih u procesu istraživanja i razvoja te tako pospješi razvoj i izvoz proizvoda i usluga.

U Naučno-tehnološki park biće uloženo ukupno 19 miliona evra za izgradnju, opremanje i ostale troškove. Osnivači Naučno-tehnološkog parka Srpske su Vlada Republike Srpske i Univerzitet u Banjaluci.

 

Ministar dr Željko Budimir i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije Jelena Begović, svečano su otvorili kancelariju Naučno-tehnološkog parka Republike Srpske. @nitragovrs pic.twitter.com/LgmOM5BVDo

— Ministarstvo za naučnoteh. razvoj i vis.obrazovanje (@mnrvoid_rs) June 26, 2024

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana