Replika prese iz štamparije Crnojevića biće izložena u Njegoševom muzeju

SRNA
Foto: Arhiva

PODGORICA- Replika štamparske prese iz prve južnoslovenske ćirilične i državne štamparije na svijetu - Štamparije Crnojevića biće izložena u Njegoševom muzeju u Biljardi na Cetinju, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Biće izložena replika štamparske prese na kojoj je 1493. godine počelo štampanje Oktoiha, prve ćirilične knjige kod Južnih Slovena, a neki od sačuvanih primjeraka i odlomaka nalaze se u brojnim evropskim zemljama, ali i na Cetinju, istakli su iz Ministarstva.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da Štamparija Crnojevića predstavlja trag u vječnosti, posebno imajući u vidu istorijski momenat u kojem je nastala.

"Replika prese oplemeniće Biljardu, kao omaž stvaralaštvu i podsjećaće na značajno kulturno blago Crne Gore. Ujedno, ovim ćemo doprinijeti diverzifikaciji turističke ponude i kreirati novu vrijednost za turiste", izjavio je Milatović.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Jakša Ćalasan rekao je da će replika prese iz Štamparije Crnojevića u značajnoj mjeri podsjećati na Gutenbergovu.

"Posjetioci će kroz jedinstveno iskustvo moći da koriste presu i štampaju na isti onaj način kako je to rađeno u vrijeme nastanka Oktoiha", naveo je Ćalasan.

Štamparija Crnojevića ili Cetinjska štamparija je jedna od najstarijih ćiriličkih i slovenskih štamparija, a ujedno i najstarija srpska, odnosno južnoslovenska štamparija, koja je radila od 1493. do 1496. godine na Cetinju, pod upravom jeromonaha Makarija i pod pokroviteljstvom Đurđa Crnojevića, vladara Crne Gore. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana