Rekordna turistička sezona: Koliko noćenja bi moglo da bude ostvareno u Srpskoj do kraja godine

Srna
Rekordna turistička sezona: Koliko noćenja bi moglo da bude ostvareno u Srpskoj do kraja godine

BANjALUKA - Ovogodišnja turistička sezona u Republici Srpskoj mogla bi biti završena sa rekordnih milion i po turističkih noćenja, što pokazuje da je Srpska plodno tlo za investicije u turizam, rekao je Srni rukovodilac Sektora za promociju turizma u republičkoj Turističkoj organizaciji Marko Radić.

-Čekamo podatke za posljednja četiri mjeseca. Ako bismo to poredili sa 2023. godinom možemo da očekujemo još oko 400.000 registrovanih noćenja i nadam se da ćemo 2024. godinu završiti sa milion i po registrovanih noćenja što će biti apsolutni rekord otkad pratimo te parametre u Srpskoj - rekao je Radić.

Dodao je da bi takav rezultat predstavljao novi podstrek za pozicioniranje turizma Srpske na ljestvicu sa više pažnje i finansijskih sredstava za promociju.

-To bi bio i dobar znak investitirima u Republici Srpskoj da je to plodno tlo za investicije - istakao je Radić.

Radić je precizirao da je za osam mjeseci ove godine u Srpskoj registrovano 802.000 turističkih noćenja, što je povećanje za oko 35.000 u odnosu na isti period lani.

-Kada gledamo jun, jul i avgust, i tu imamo 15.000 više noćenja nego što je bilo u istom tromjesečju prethodne godine - istakao je Radić i dodao da su povećani i prihodi od boravišne takse u iznosu od pet odsto u odnosu na isti period lani.

Govoreći o predstojećim aktivnostima Turističke organizacije Republike Srpske, Radić je naveo da do kraja godine planiraju nastupiti na tri međunarodna sajma.

-Krajem mjeseca smo u Kragujevcu, polovinom novembra na Međunarodnom sajmu turizma u Solunu, a krajem novembra na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sajmu gdje planiramo da se prestavimo na većem štandu sa većim brojem lokalnih turističkih organizacija iz Srpske - rekao je Radić.

On je dodao da će i na taj način pozvati turiste iz Srbije da posjete Srpsku, napomenuvši da su za osam mjeseci u ovoj godini turisti iz Srbije ostvarili 160.000 noćenja, a u prethodnoj godini oko 250.000 noćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana