Rekordan broj zaposlenih, 15 miliona KM za novi program zapošljavanja

Srna
Rekordan broj zaposlenih, 15 miliona KM za novi program zapošljavanja

Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić rekao je da je trenutno u Srpskoj registrovano 290.000 zaposlenih, što je rekordan broj i veći je za 7.000 u odnosu na kraj prošle godine, te najavio da će za novi program zapošljavanja biti izdvojeno 15 miliona KM.

- U prosjeku se godišnje otvaralo 2.000 do 5.000 radnih mjesta. Sada je to mnogo više. Smanjuje se broj nezaposlenih. Na evidenciji Zavoda je 60.300 nezaposlenih što je za 7.000 manje u odnosu na prošlu godinu - rekao je Vujičić.

On je istakao da su sprovedeni brojni projekti s ciljem zapošljavanja većeg broja radnika, te navodi da je u privredi Srpske potrebno sve više radnika.

- Finansiramo svake godine razne programe zapošljavanja. Od 2019. godine do 2022. godine preko navedenih programa zaposlili smo više od 18.000 radnika - istakao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, poslodavci su najviše zainteresovani za radnike sa srednjom stručnom spremom.

- Građevinski sektor traži najviše radnika, a neophodno je i uvoziti radnu snagu jer tržište ne može zadovoljiti potrebe. Kada je riječ o visokoj stručnoj spremi najveća potreba je za ljekarima, a svi koji završe medicinske fakultete dobiju posao - naveo je Vujičić za ATV.

On je dodao da će krajem ovog mjeseca biti raspisan novi javni poziv za poslodavce s ciljem zapošljavanja novih radnika.

- Od 31. jula raspisaćemo javni poziv za finansiranje zaposlenja. Privrednici će imati priliku da se prijave i za to smo odvojili 15 miliona KM - rekao je Vujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana