Razmotrene izmjene zakona o geološkim istraživanjima

Srna
Foto: NS RS

BANjALUKA- Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima, u kojem se kao cilj navodi podsticanje privrednog razvoja Srpske stvaranjem stimulativnog pravnog okvira za ulaganja u oblast geoloških istraživanja.

U obrazloženju Nacrta zakona navodi se da su precizno definisane obaveze nosioca prava na istraživanje, te je uvedeno pravo na zadržavanje istražnog prostora s ciljem pripreme dokumentacije za dodjelu koncesije ili završetka izrade elaborata o rezervama, ukoliko elaborat nije urađen u prethodnom periodu.

U odnosu na rješenja do sada utvrđena Zakonom, iz dokumentacije koja je propisana da se prilaže uz zahtjev za odobravanje detaljnih geoloških istraživanja mineralnih sirovina, brisani su akti koji se odnose na dokaz o riješenim imovinskopravnim odnosima za parcele na kojima će se izvoditi projektovani istražni radovi, kopija katastarskog plana, kao i saglasnost jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi istražni prostor.

Utvrđeno je da će Nacrt zakona imati pozitivan uticaj na republički i budžete jedinica lokalne samouprave po osnovu uplate naknade za korištenje mineralne sirovine za ispitivanje kvaliteta i hemijsko-tehnoloških svojstava mineralne sirovine.

Kada je riječ o socijalnim uticajima, u obrazloženju se navodi da će predložena rješenja imati pozitivan uticaj na otvaranje radnih mjesta u pravnim licima koja se bave geološkim istraživanjima.

Ovaj nacrt zakona nema uticaja na zaštitu životne sredine, kada su u pitanju klima, vazduh, emisija gasova, zagađenost i erozija zemljišta, jer je važećim zakonom definisano da se geološka istraživanja izvode uz poštovanje svih mjera zaštite životne sredine, a odredbe koje se odnose na ovaj segment nisu se mijenjale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana