Razgovor sa psihologom liječi traume iz rata

J. K.
Razgovor sa psihologom liječi traume iz rata

BANjALUKA - Osnivanje kluba u kojem bi porodice poginulih, nestalih i zarobljenih, te ratni vojni invalidi, provodili vrijeme i o svojim problemima razgovarali sa psiholozima, spriječilo bi bar dio tragičnih situacija, a njima obezbijedilo mirniji i sigurniji život.

Rekao je to za “Glas Srpske” potpredsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida otadžbinskih ratova grada Banjaluka Nemanja Dujić, dodavši da su od grada zatražili prostoriju u kojoj bi članovi udruženja imali priliku da razgovaraju sa članovima Udruženja psihologa RS.

- Potreba za osnivanjem kluba proistekla je iz činjenice da na godišnjem nivou između 250 i 350 osoba iz boračke populacije izvrši samoubistvo. Od januara ove godine samoubistvo su izvršile 262 osobe. Posljednji tragičan primjer je slučaj kada su se zbog gladi i nedostatka sredstava za liječenje ubili otac i njegova kćerka, koja je u tom trenutku bila student - upozorio je Dujuć. Osim ovog, boračku populaciju muče i drugi problemi.

- Dobar dio naših članova živi od minimalnih primanja ili ih uopšte nema. Konstantno se borimo da budu povećane invalidnine u nekom razumnom obimu, jer dosta osoba živi od svega 33 KM mjesečno - kazao je Dujić, koji je i sam šest puta ranjen u ratu.

Objasnio je da su invalidnine koje su dobili po rješenjima iz 1992. godine, pa nadalje, do sada povećane samo za 11 odsto te da one ne mogu ispratiti trend rasta cijena.

Predsjednik ovog udruženja Goran Grahovac je zahvalio Udruženju psihologa RS za pomoć i podršku.

- Najveći problem je depresija, a liječenje nije i ne smije biti sramota. O tome treba javno da se priča, a najbolje se liječi uz razgovor i druženje - poručio je Grahovac.

S obzirom na to da je najveći broj članova udruženja, koje broji više od 5.000 članova, u invalidskim kolicima, 12. novembra planiraju da organizuju donatorsko veče u hotelu “Bosna” da bi sakupili novac za kupovinu kombija za prevoz tih lica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana