Razboj Ljevčanski ugostio folkloraše sa tri kontinenta

Dejan Jovičić
Foto: D.J.

SRBAC - Da kultura ne poznaje granice, spaja ljude i ruši predrasude pokazali su mještani Razboja Ljevčanskog kod Srpca, koji su u svom selu dočekali folkloraše sa tri kontinenta i prezentovali im narodne običaje i bogatu gastronomsku ponudu Lijevča polja.

Predsjednik Ansambla narodnih igara “Lijevče” Jordan Kuvalja kaže da su u saradnji sa Udruženjem za očuvanje tradicije Prijedor, na festivalu folklora “Ljevčanska Bošča”, ugostili kulturno-umjetnička društva iz Kolumbije, Meksika, Poljske, Grčke i Srbije, što do sada, kako kaže, nije viđeno u ovom dijelu srbačke opštine.

- Ovakav spoj različitih kultura nismo imali na jednom mjestu i bilo nam je zadovoljstvo uživati u srpskim narodnim igrama, meksičkim “marijačima”, čuvenoj polki, sirtakiju, te osjetiti duh Kariba i Anda. Otišli smo čak i korak dalje i ovih dana dogovorili smo se o saradnji sa bratskim gradom Moršansk iz Rusije i očekujemo da se sprijateljimo i sa njihovim folklornim društvom i ugostimo ih uskoro u našem selu - rekao je Kuvalja.

Folkloraši iz Sjeverne i Južne Amerike i različitih dijelova Evrope su tokom boravka u Srpcu proteklih dana posjetili manastir Osovica i prisustvovali prijemu u zgradi opštine Srbac, a posebno su ih oduševili specijaliteti domaće kuhinje koje su pripremile domaćice iz Razboja Ljevčanskog. 

- Meso je veoma ukusno, a naročito su nam se svidjele domaće pite, sirevi i kolači koji su jako lijepi i raznovrsni. Prvi put sam u vašoj zemlji, ali se osjećam ugodno, jer su ljudi veoma srdačni i sigurno je da ću ponovo doći - rekla je Adamari Diaz Munjos iz folklornog društva “Corazon del Semidesierto” iz meksičkog grada Keretaro.

 

Da im nije bio problem preći blizu deset hiljada kilometara i doći iz milionskog grada Kali u Kolumbiji do Razboja Ljevčanskog, koji broji svega hiljadu stanovnika, potvrdila je Monika Aleksandra Gonzales iz ansambla “Colombia Folklore Cultural Foundation”, koja je po drugi put u Srpskoj i BiH.

- Nosim dobra iskustva od prošlog puta i opet smo došli da bismo obišli nekoliko gradova i prezentovali koreografije u kojima smo sabrali tri različita dijela naše zemlje, pacifički, karipski i andski sa koloritnim kostimima i mnogo strasti. Tokom dva mjeseca boravka u Evropi obilazimo i druge zemlje, gradimo prijateljstva i upoznajemo njihovu tradiciju, što je za nas jako važno - rekla je Monika.

Folkloraši sa raznih strana svijeta stigli su u Srpsku preko prijedorskog udruženja, kao domaćina festivala “Kozarsko kolo”, koji se nalazi u svjetskoj porodici CIOFF festivala, partnerske organizacije UNESKO i UN, a pored Prijedora i Razboja koncerti su održani i u Brezičanima, Novom Gradu i Gradišci.

Bratski odnos 

Jordan Kuvalja kaže da su posebni gosti na koncertu bili članovi KUD-a “Jedinstvo” iz Maradika kod Inđije, koji su tri dana proveli u njihovom selu i sa kojima ih veže bratski odnos.

- Mi smo jedan narod koji spaja rijeka Drina i djeca iz naših društava su se već odavno sprijateljila. Između sebe već dogovaraju buduće nastupe i posjete pa čak i fakultete na koje će se zajedno upisivati u Novom Sadu, Beogradu i Banjaluci. To je ono što daje smisao ovakvim druženjima i garantuje budućnost našeg sela - rekao je Kuvalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana