Ratari ne žele na državni nivo

Milijana Latinović
Ratari ne žele na državni nivo

Banjaluka - Predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS oštro su se usprotivili ideji o osnivanju ministarstva poljoprivrede na nivou BiH.

Reagujući na izjave predsjednika poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS Vladimira Usorca da treba formirati ministarstvo na nivou BiH i da tu ideju svakim danom podržava sve više poljoprivrednika u Srpskoj, ratari su u petak iznijeli drugačije stavove.

- Savez okuplja najveći broj udruženja poljoprivrednika u RS i smatramo da ovo ministarstvo i dalje treba da ostane na entitetskom nivou - rekao je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

U Udruženju voćara RS ističu da nikada nisu ni razmatrali ideju o kojoj govori Usorac.

- RS ima veliki broj ratara, ogromne obradive površine, voćnjake i odlične uslove za unapređenje poljoprivrede, i zašto bismo mi ono što nam je dobro prenosili na nivo BiH - kaže predsjednik ovog udruženja Dragoja Dojčinović.

Dodaje da proizvođači voća podržavaju Ministarstvo poljoprivrede RS koje ih, kako kaže, uz sve poteškoće s kojima se susreću, nikad nije "ostavilo na cjedilu".

Mišljenje većine dijele i u Udruženju mljekara ističući da je ideja o formiranju ministarstva na državnom nivou samo lični stav Usorca, a nikako stav svih proizvođača mlijeka.

- Mljekari ne zastupaju izjavu Usorca i ne treba da se poziva na ostale proizvođače - rekao je predsjednik Upravnog odbora Udruženja mljekara RS Ostoja Nikolić.

Predsjednik Nadzornog odbora ovog udruženja Čedomir Borojević poručio je da će podnijeti ostavku na ovu funkciju ako Usorac ne promijeni stav.

- Počeo je da se petlja i u ustavna rješenja na nivou BiH, a mislim da na to nema pravo. Treba da se bavi privređivanjem, a ne politikom - kazao je Borojević.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS zatražilo je u petak od Usorca izvinjenje jer je, kako kažu, svojim izjavama uvrijedio sve borce i ratne vojne invalide zaposlene u ovom ministarstvu.

- Srpsku su stvarali i za nju se borili i brojni zaposleni u ovom ministarstvu, a ne Usorac, sanjar unitarne BiH i ministarstva poljoprivrede BiH koje, na njegovu žalost, neće uspjeti da napravi - rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede RS Aleksandar Macanović i dodao da će pripadnici Vojske RS i RVI zaposleni u Ministarstvu tužiti Usorca zbog uvreda ukoliko im ne uputi izvinjenje.

Usorac je u petak za "Glas Srpske" kazao da ima pravo na svoje mišljenje, ali da povlači izjave koje je ranije izrekao.

- Ako se neko od radnika zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede RS osjeća uvrijeđenim, imaju moje izvinjenje i izvinjavam se i svim borcima i radnicima u državi - rekao je Usorac i dodao da prilikom iznošenja svojih stavova nije tražio podršku ostalih proizvođača.*

Krediti

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da za sve optužbe koje je Vladimir Usorac izrekao na njihov račun, a u vezi sa kreditom Investiciono-razvojne banke (IRB), treba da ima dokaze.

- Pozivamo ga da svoje tvrdnje potkrijepi dokazima i dostavi ih Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i Tužilaštvu - rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana