Rastoka zbog presude ostao bez fotelje

Glas Srpske
Rastoka zbog presude ostao bez fotelje

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske je, na prijedlog Vlade, razriješila dužnosti direktora Agencije za bankarstvo RS Radu Rastoku, a jedan od razloga je prvostepena presuda protiv jedne banke o kojoj Agencija nije upoznala nadležna ministarstva i Vladu.

"Glas Srpske" nezvanično saznaje da još nema odluke o tome će doći na čelo te republičke Agencije, a dok to ne bude riješeno poslove direktora će obavljati trenutni zamjenik direktora Srđan Šuput.

Narodna skupština je u decembru prošle godine imenovala Šuputa za vršioca dužnosti zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske, na period do šest mjeseci.

Početkom godine prvostepena presuda nadležnog suda u Srpskoj, u materijalno značajnom iznosu protiv jedne sistemski značajne poslovne banke, a koja potencijalno može da utiče na finansijski sektor, je dodatno poljuljala povjerenje u bankarski sektor. Ove informacije nisu upućene Vladi, Ministarstvu finansija, odnosno Komitetu za koordinaciju nadzora finansijskog sektora, iako imaju značajne poslovne odnose sa tom bankom" navedeno je u obrazloženju Vlade za smjenu Rastoke koji je na poziciju direktora imenovan u julu 2017. godine.

Vlada cijeni da je trebalo da bude obaviještena od strane agencije jer se radi o vrlo složenom i osjetljivom pitanju sa kojima se mnoge zemlje regiona nisu susretale. 

Skupština, koja je završena kasno sinoć, razriješila Slavena Dujakovića dužnosti direktora Agencije za osiguranje Republike Srpske i na njegovo mjesto, kao vršioca dužnosti, imenovala Draženku Janjanin.

Na prijedlog Vlade RS za članove Upravnog odbora Agencije za osiguranje su izabrani Milan Trninić iz Bijeljine i Dejana Jeremić iz Zvornika na period od pet godina.

Narodna skupština je za zamjenike Ombudsmana za djecu Republike Srpske izabrala Jovanku Vuković i Gordanu Rajić na period od četiri godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana