Rasplet: Dijete pokazivalo tri prsta, otac kažnjen

GS
Foto: Printskrin

KAŠTEL LUKŠIĆ - Čitalac je hrvatskim medijima poslao snimak za koji kaže da je snimljen jutros na staroj cesti u Kaštel Lukšiću tvredeći da je vozač „rendž rovera“ beogradskih registarskih oznaka kroz prozor pokazivao tri prsta.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska odmah se oglasila da ga traži, a sada navodi da je vozač pronađen te da je kažnjen jer je "zanemario nadzor nad djetetom".

"Kao što smo obavijestili danas javnost, nakon javno objavljene snimke, pokrenuli smo istraživanje. Vozilo je ubrzo pronađeno, utvrđeno je da su  se u njemu nalazile dvije odrasle osobe i dvoje djece. Svi su dovedeni u službene prostorije, a postupak je proveden uz učestvovanje specijaliziranih policijskih službenika za mlade", navode iz policije.

Utvrđeno je da je danas oko 10.30 sati na području Grada Kaštela za vrijeme vožnje ruku kroz prozor pružilo dijete koje je bilo smješteno na zadnjem sjedištu u vozilu.

"S obzirom na činjenicu da dijete prema Krivičnom zakonu Republike Hrvatske (osoba do navršenih 14 godina)  nije krivično odgovorno, prema djetetu se ne mogu pokrenuti krivični i ili prekršajni postupci, već se postupa na osnovu mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta radi čega su obavljeni potrebni razgovori", rekli su iz policije.

Međutim, provedenim postupkom utvrđeno je da je otac djeteta 33-godišnji državljanin Srbije ostvario obilježja prekršaja iz čl. 27 Zakona o  prekršajima protiv javnog reda i mira tako da je kao roditelj  zanemario nadzor nad djetetom koje je usljed nedostatka roditeljskog nadzora počinilo prekršaj opisan u članku Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

"Takođe, utvrđeno je da je 33-godišnji državljanin Srbije tokom vožnje ostvario obilježja prekršaja iz čl. 46 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na cestama, odnosno nije se držao sredine obilježene kolovozne trake. Strani državljanin je prekršajno sankcionisan nakon čega je pušten iz službenih prostorija i napustili su Republiku Hrvatsku", stoji u saopštenju PU splitsko-dalmatinske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana