Raspisan tender za nabavku prenatalnih testova

D. B.
Raspisan tender za nabavku prenatalnih testova

BANjALUKA - Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske je zajedno sa još osam bolnica u Srpskoj raspisao međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za zajedničku nabavku neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice (NIPT), a procijenjena vrijednost nabavke iznosi 2,56 miliona KM bez PDV-a.

Kako su istakli u UKC-u, u ovu nabavku idu zajedno sa bolnicom "Srbija" u Istočnom Sarajevu, "Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru, Univerzitetskom bolnicom Foča, Opštom bolnicom Gradiška, bolnicom "Sveti apostol Luka" u Doboju, kao i sa bolnicama u Trebinju, Nevesinju i Zvorniku.

- Predviđeni rok za dostavljanje ponuda je 10. novembar ove godine, u skladu sa procijenjenom vrijednošću nabavke – istakli su u UKC-u.

Prenatalni testovi mogu da ukažu na rizik postojanja genske nepravilnosti ploda. Obavezno se preporučuju trudnicama koje su prošle postupak vantjelesne oplodnje, trudnicama starijim od 35 godina, te onima koje imaju rizičnu porodičnu anamnezu.

Zakon o zdravstvenom osiguranju koji predviđa besplatne prenatalne testove usvojen je u septembru prošle godine, a prema posljednjim izmjenama pravilnika ovi testovi trebalo je da budu besplatni za sve trudnice u Srpskoj od 1. jula.

Odlukom Vlade Srpske predviđeno je da se sredstva za finansiranje ove usluge obezbjeđuju u budžetu RS, a za 2023. godinu procijenjen je iznos od tri miliona maraka.          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana