Rani pregledi čuvaju živote beba

Dragana Keleč
Rani pregledi čuvaju živote beba

Banjaluka - Bolja prevencija anomalija, manji broj pobačaja i smanjenje stope obolijevanja i smrtnosti novorođenčadi i dojenčadi, ciljevi su projekta "Kongenitalne anomalije u RS", koji sprovodi Udruženje pedijatara RS.

Kongenitalne anomalije su strukturni defekti i funkcionalni poremećaji koji su prisutni i vidljivi na rođenju. Jedan su od vodećih uzroka pobačaja, mrtvorođenja, morbiditeta i mortaliteta kod novorođenčadi i dojenčadi, a često uzrokuju i trajna anatomska i funkcionalna oštećenja sa težim posljedicama.

- Cilj nam je da poboljšamo mjere prevencije i prenatalnog skrininga trudnica, rano otkrivanje kongenitalnih anomalija kroz programe edukacije zdravstvenih radnika, kao i da prikupimo osnovne epidemiološke informacije o kongenitalnim anomalijama u Srpskoj - istakla je predsjednik Udruženja pedijatara RS i koordinator projekta dr Jelica Predojević-Samardžić.

Ovim projektom, koji finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS, u planu je da bude obuhvaćeno oko 8.000 novorođenčadi i dojenčadi, visokorizične trudnoće i oko 25 ljekara obučenih za detekciju i registraciju kongenitalnih anomalija.

Projekat, kako ističe Predojević-Samardžić, sprovode specijalisti pedijatri i ginekolozi širom RS, a sva novorođenčad će biti podvrgnuta detaljnom pedijatrijskom pregledu još u porodilištu.

- Kongenitalne anomalije koje nisu manifestne na samom rođenju biće detektovane u toku prve godine života kroz savjetovališta za novorođenu djecu ili obaveznim pedijatrijskim pregledima - objašnjava Predojević-Samardžić i dodaje da će praćenjem trudnoća i ultrazvučnim pregledima ginekolozi otkriti veliki dio kongenitalnih anomalija i prije samog poroda.

Dodaje da je sprovođenje ovog projekta počelo u oktobru ove godine i da bi sredinom januara trebalo da bude u potpunosti završen.

- Koje su to najčešće kongenitalne anomalije prisutne u Srpskoj, utvrdićemo nakon sprovođenja projekta. To je, uostalom, i jedan od razloga zbog čega je on visokoprioritetan kada govorimo o zdravlju djece i nacije uopšte - dodala je Predojević-Samardžić.

U RS godišnje na svijet stigne oko 10.000 novorođenčadi, a statistički posmatrano, broj djece rođene sa kongenitalnim anomalijama mogao bi se kretati od 400 do 500.

Međutim, kako u Srpskoj nema registra kongenitalnih anomalija, ne postoje ni epidemiološki podaci, osim za pojedine anomalije kao što su srčane mane i hromozomske aberacije.

Projektom obuhvaćeni

Univerzitetski klinički centar RS

Dom zdravlja Banjaluka

Bolnica i Dom zdravlja Doboj

Bolnica i Dom zdravlja Prijedor

Bolnica i Dom zdravlja Gradiška

Bolnica i Dom zdravlja Bijeljina

Bolnica i Dom zdravlja Trebinje

Ciljevi projekta

Bolja prevencija anomalija

Manji broj pobačaja

Smanjenje stope obolijevanja

Smanjenje stope smrtnosti

Šta projekat obuhvata

Oko 8.000 novorođenčadi i dojenčadi

Visokorizične trudnoće

Oko 25 obučenih ljekara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana