Rakete štite od grada, ali i donose kišu

Anita Janković Rečević
Rakete štite od grada, ali i donose kišu

BANjALUKA - Izražena suša, koja je ove godine znatno desetkovala domaću poljoprivrednu proizvodnju, zahvatila je cijeli Balkan i jugoistočnu Evropu, ne samo Srpsku i BiH, a tvrdnje da protivgradne rakete “rastjeruju kišu” nisu ništa drugo do paušalne ocjene nestručnih pojedinaca.

Stav je to stručnjaka sa višedecenijskim iskustvom u protivgradnoj zaštiti, poljoprivrednika, ali i meteorologa koji kažu da se razumijevanje procesa u atmosferi ne može posmatrati laički.

Direktor preduzeća “Protivgradna preventiva RS” Tihomir Dejanović kaže da je potpuna glupost što se uzrok suše pokušava tražiti u protivgradnoj zaštiti, te da je zbog toga potrebno ukinuti.

- U programima protivgradne zaštite i u programima povećanja padavina praktično je isti princip rada, odnosno da se padavine izluče iz oblaka prije nego što se smrznu i postanu grad - pojašnjava Dejanović.

Prema njegovim riječima, kod djelovanja protivgradne zaštite korišćenjem srebro-jodida nuspojava je upravo više kiše.

- Nemoguće je govoriti o tome da vlaga jednostavno nestane iz atmosfere ili da na taj način nastaje suša - uvjerava Damjanović.

On ističe da Srpska ima odlične rezultate u suzbijanju grada te da su samo ove godine spriječili znatnu štetu od leda na usjevima i voćnjacima.

- Odgovorno tvrdim da je iz svih oblaka na koje smo djelovali padala kiša, jer da se ne radi o takvim oblacima koji su puni vlage i koji se kreću nad pregrijanim kopnom, ne bi ni dolazilo do nevremena i samo bismo nepotrebno trošili resurse, odnosno rakete i otopinu srebro-jodida za generatore - rekao je Dejanović i dodao da su sve druge tvrdnje zlonamjerne gluposti zarad dnevne politike i sitnog ćara.

Da nema smisla optuživati protivgradnu zaštitu za sušu, smatra i meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS Milica Đorđević koja kaže da je ove godine suša intenzivna u cijelom regionu.

- To nije moja oblast, ali srebro-jodid služi da razbije gromade leda u gradonosnom oblaku na način da se formiraju sitne kapljice kiše ili sitnog leda. Lokalni pljuskovi koji su zahvatali određene predjele sami po sebi su nepredvidivi. Nema govora o tome da je pljusak rastjeran jer je u jednom kraju bilo kiše, a u drugom ne. To su bile mjestimične padavine, ne kiša koja zahvati kompletan region - kazala je Đorđevićeva.

Voćar iz Grbavaca kod Gradiške, koji je ujedno i strijelac protivgradnih raketa, Milenko Čekić kaže da većina poljoprivrednika ne razumije procese u atmosferi, te da laički iznose neosnovane zaključke.

- Da neki dan nisam ispalio dvije rakete, u mom selu ne bi bilo kiše, tako da nema prostora za tvrdnje da raketama sprečavamo pojavu kišnih padavina. S druge strane, protivgradna zaštita nam je neophodna jer znatno smanjuje štetu od grada koja je u ranijim godinama bila milionska - navodi Čekić.

Mađari

Tihomir Dejanović kaže da su potpuno neistiniti i navodi da se protivgradna zaštita ne sprovodi nigdje u Evropi, osim u Srpskoj.

- Ova djelatnost se sprovodi u dijelovima Španije, Francuske, Grčke, Austrije, Njemačke, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Rusije i Srbije. U svim programima protivgradne zaštite koristi se isti meteorološki reagens srebro-jodid, koji se u oblake unosi putem protivgradnih raketa ili putem generatora sa zemlje ili iz aviona. Mađarska je najsvježiji primjer. Tamo su za razvoj protivgradne zaštite koristili sredstva Evropske unije - pojasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana