Rak dojke 90 odsto izlječiv ako se otkrije na vrijeme

Srna
Rak dojke 90 odsto izlječiv ako se otkrije na vrijeme

BANjALUKA - Predsjednik Odbora za hronične nezarazne bolesti Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Republiike Srpske (ANURS) Duško Vulić rekao je danas da će sa Simpozijuma "Novine u dijagnostici i liječenju bolesti dojke" biti poručeno da je potrebno nastaviti sa dobrom dijagnostikom, tretmanom, ali i više raditi na prevenciji.

"Ukazaćemo javnosti i nadležnim institucijama da se mora i kod nas više posvetiti pažnje prevenciji obolijevanja i ranom otkrivanju, jer je za ovu bolest karakteristično da je u 90 odsto slučajeva izlječiva ako se na vrijeme otkrije", rekao je Vulić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je ovim simpozijumom nastavljen kontinuitet organizovanja skupova o novinama u medicini gdje se multidisciplinarnim pristupom žele analizirati bolesti koje najviše ugrožavaju naše stanovništvo, te da je potrebno što više raditi na prevenciji.

"Jedna od tih bolesti je i tumor dojke koji odnese veliki broj stanovništva. U svijetu godišnje oboli oko 2,3 miliona ljudi, od kojih umre pola miliona žena", rekao je Vulić.

On je naveo da u Evropi oko 250.000 žena oboli od karcinoma dojke, ističući da je na našim prostorima i u regionu, posebno u zemljama bivše Jugoslavije ta bolest veliki zdravstveni problem.

Vulić je rekao da je simpozijumu prilika da se iznesu najnovije činjenice o dijagnostici, ali i o tretmanu oboljelih žena.

Načelnik Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Zdenka Gojković istakla je da je ovo multidisciplinarni simpozijum jer su zastupljene sve struke, od momenta dijagnostike, tretmana do daljih praćenja oboljelih od karcinoma dojke, sa inovativnim temama.

Ona je navela da je karcinom dojke vodeća maligna bolest kod žena, te da se prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od 1995. do 2018. godine broj oboljelih od malignih bolesti udvostričio, porastao za 50 odsto, dok se smrtnost povećala za 20 odsto.

"Onkolozi posebno očekuju, a i oboljeli, novine u molekularnom testiranju, nove biomarkere...koji će voditi do izlječenja ove bolesti", rekla je Gojkovićeva.

Profesor Tibot Tot iz Švedske rekao je da je rak dojke strašno oboljenje, kojeg ima sve više i u veoma razvijenim zemljama koje imaju mamografski skrining cijele populacije za rano otkrivanje dojke, primjenjuju najnoviju terapiju.

"Tako da su nove ideje veoma potrebne", rekao je Tot i izrazio očekivanje da će na ovom skupu danas biti podijeljene nove ideje koje će možda uticati na praksu u bliskoj budućnosti i biti na dobrobit pacijenata.

Tot je naglasio da je za žene veoma važno da idu na redovne mamografske pregede.

"Ako ne učestvuju u tim skrining programima redovno onda se gubi šansa za rano otkivanje raka dojke. Isto tako je bitna i moderna terapija na molekularnom nivou", rekao je Tot.

On je istakao da interdisciplinaran pristup garantuje najbolji tretman pacijentima, dodavši da u interdisciplinarnom timu patolog igra ključnu ulogu.

"Patologija je sve bitnija ulazi u molekularnu fazu i ima centralnu ulogu i dijagnostici i liječenju raka dojke", istakao je Tot i izazio očekivanje da će skup doprinijeti i ranom otkrivanju i liječenju raka dojke u ovoj oblasti.

Rektor Univerziteta u Banjaluci po specijalnosti patolog Radoslav Gajanin rekao je da je treći po redu interdsiciplinarni simpozijum u kome poveznicu čine patolozi, odnosno patologija kao naučna disciplina.

"Bićemo u prilici da čujemo nove stvari u oblasti patologije dojke odnosno dijagnostike bolesti dojke, liječenja i prevencije. Svoje iskustvo će podijeliti sa nama eksperti u liječenju, dijagnostici i tretmanu bolesti dojke", rekao je Gajanin.

On je rekao da se nada da će ovakvi simpozijumi postati tradicionalni.

"Trudićemo se da se ovakvi simpozijumi održavaju minimalno jednom godišnje i nadamo se novo susretu sa novom temom odnosno apdejtom u dijagnostici i terapiji bolesti nekog drugog organa odnosno nekog drugog organskog sistema", zaključio je Gajanin.

Organizator Simpozijuma "Novine u dijagnostici i liječenju bolesti dojke" je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, odnosno Odjeljenje medicinskih nauka Odbora za hronične nezarazne bolesti u saradnji sa Univerzitetom u Banjaluci, Medicinskim fakultetom i Udruženjem onkologa Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana