Rajčević: Graditi naučnotehnološke parkove u Srpskoj

Srna
Rajčević: Graditi naučnotehnološke parkove u Srpskoj

Beograd - Izgradnja naučnotehnoloških parkova i ulaganje u nauku i inovacije jedan su od ključnih odgovora na demografske i imigracione probleme u Republici Srpskoj, izjavio je danas u Beogradu ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević.

Nakon posjete Naučnotehnološkog parka na Zvezdari, Rajčević je najavio niz aktivnosti na uspostavljanju takvih parkova u Republici Srpskoj, kao i donošenje seta zakona radi jačanja naučnotehnoloških potencijala Srpske.

"Cilj moje posjete Vladi Srbije i Naučnotehnološkom parku je upravo da sagledamo ove modalitete koji su, po mom mišljenju, najuspješniji u regionu", rekao je Rajčević novinarima.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska bi u oblasti naučnotehnoloških parkova mogla da primjenjuje praksu uspostavljenu u Srbiji.

"Želim da se informišem o Naučnotehnološkom parku i kako mi u Srpskoj možemo da se odlučimo u strateškom i investicionom smislu na investicije u ovoj oblasti", rekao je Rajčević.

On je podsjetio da je i ranije govorio da u Republici Srpskoj nedostaje ta kontaktna tačka između naučnoistraživačke i poslovne zajednice i da naučnotehnološki park dolazi tu kao prirodno rješenje.

Rajčević je napomenuo da je u Republici Srpskoj potrebno uskladiti i zakonodavstvo u tom smjeru.

"Imamo u planu i programu za ovu i naredne godine značajne zakonodavne aktivnosti, prije svega donošenje novog zakona o visokom obrazovanju, te zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i o naučnim zvanjima", rekao je on.

On je pojasnio da je ovo set zakona u oblasti naučnoistraživačkog potencijala i ekonomskog razvoja zasnovanog na znanju.

Rajčević, koji je posjetio i Fond za inovacionu djelatnost, rekao je da je planirano da sličan model fonda bude realizovan u Republici Srpskoj.

"Planiramo da osnujemo fond po sličnom modelu kako bi bio poboljšan status naših istraživača i kako bismo dali dodatni podsticaj naučnoistraživačkoj zajednicu u Srpskoj", rekao je on.

Rajčević je prethodno razgovarao sa ministrom bez portfelja u Vladi Srbije zaduženim za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana