Radovi u zvorničkoj bolnici pri kraju: Kada se očekuju prvi pacijenti

Danijela Bajić
Radovi u zvorničkoj bolnici pri kraju: Kada se očekuju prvi pacijenti

BANjALUKA - Sobe sa maksimalno tri kreveta i savremena kupatila olakšaće boravak pacijentima, ali i rad zaposlenima u zvorničkoj bolnici, koja bi pacijente u novi objekat mogla da primi već na jesen.

Ostalo je samo pitanje dana kada će majstori završiti krečenje i postavljanje podova kako bi se, prema riječima direktora zvorničke bolnice Ivana Popovića, mogla unijeti oprema. Popović je za “Glas Srpske” istakao da je rekonstrukcija postojećeg objekta maltene završena, ostalo je samo da budu gotovi radovi u dvije operacione sale, kuhinji i vešeraju. 

-  Uporedo sa starom zgradom, privode se kraju i radovi na novom objektu, gdje će se prvi pacijenti sigurno na jesen, ako ne i prije, useliti. Trenutno majstori završavaju podove, dio plafona i ostaje im još samo da okreče.  Što se tiče opreme, ona je već obezbijeđena, a s obzirom na to da se radi o stacionarnom dijelu bolnice, gdje će ležati pacijenti i biće smještene prijemne ambulante, može biti postavljena za nekoliko dana - kazao je Popović. 

Dodao je da bolnica trenutno ima 210 kreveta, a sa novim blokom na raspolaganju će biti 230 mjesta. 

- To ne znači da će bolnica imati samo 20 novih kreveta, nego da će postojeći blok, u čijim je sobama od 12 kvadrata trenutno smješteno i po četvoro pacijenata, biti rasterećen - rekao je Popović.

Po pravilniku Fonda zdravstvenog osiguranja, objašnjava on, u tolikom prostoru mogu da budu dva do maksimalno tri kreveta. 

- Raduje me to što ćemo konačno moći omogućiti komfornije uslove za boravak naših pacijenata, ali i zaposlenima koji tu provode dosta vremena - kazao je Popović.

S obzirom na to da je došlo do velikog poskupljenja, od Vlade RS su, ističe on, dobili novi aneks ugovora, odnosno odobrena je veća suma za projekat. 

- Vrijednost projekta više nije 29, nego oko 36 miliona KM, kako za nabavke medicinske i nemedicinske opreme, tako i za rekonstrukciju - rekao je Popović. 

Kako je ranije naveo, novi prostor će omogućiti proširenje hirurškog odjeljenja, koje podrazumijeva ortopediju i urologiju, kao i infektivnog i internog odjeljenja, gdje je kardiologija i neurologija. 

U novi blok bolnice, prema kojoj gravitira oko 130.000 stanovnika iz Zvornika, Šekovića, Osmaka, Bratunca, Vlasenice, Milića i Srebrenice, biće smješteno i novo odjeljenje onkologije, za čijim otvaranjem se ukazala potreba zbog povećanog broja onkoloških pacijenata. 

- U novi prostor prebacićemo i patologiju koja se trenutno nalazi van bolničke zgrade, a u prizemlju će biti urgentni centar i svi pacijenti internističkih grana - dodao je Popović.

PROBLEMI

Ivan Popović je podsjetio da su radovi počeli 2020. godine te da se sve odužilo, prvo zbog vodova struje i vodovodne mreže, zatim korone, nakon čega je počeo sukob u svijetu, te su uslijedili problemi sa isporukom medicinske opreme. 

- Problemi su se samo nizali i jednostavno smo bili primorani da svako malo radove obustavimo i po nekoliko mjeseci - kazao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana