Radionica konzerviranja i restauracije

GS
Radionica konzerviranja i restauracije

Muzej Republike Srpske (MRS) i Katolički školski centar (KŠC) ponovo su sarađivali i to na polju konzerviranja i restauracije.

Ciklus od devet radionica traje od 1. do 30. decembra. Idejni tvorac projekta MA Dragana Radoja, muzejski savjetnik i konzervator, obogatila je program izborne nastave izvanrednom metodom restauracije keramike.

Naime, specifičnost pomenutog programa rada je umjetničko izborno područije u sklopu koga učenici koji se odluče za isto prolaze razne radionice od animacije pa do restauracije.

“Tokom decembra kao pravi arheolozi iz komadića šolja i tanjira stvorili smo potpuno nove i funkcionalne upotrebne predmete, dakle, po istom principu kao da smo našli tanjir u blatu iz praistorije pa mu vratili prvobitnu namjenu”, rekao je prof. Likovne umjetnosti Davor Paponja.

I sami učesnici su bili pod utiskom.

“Na ovoj radionici sam naučio kako da restauriram porculansko posuđe. Svidjela mi se jako prezentacija, kao i restauratori koji su se potrudili da nam objasne, korak po korak, kako da to i uradimo. Takođe mi se svidio način na koji su oni to nama predstavili. Mislim da je to bilo jedno zanimljivo i korisno iskustvo”, izjavio je Luka Ćopić

"Na radionici restaoracije i konzervacije smo pored dobro provedenog vremena takođe i naučili da ovu metodu uradimo u praksi. Sve postupke smo polako radili i rezulatati su na kraju pokazali nasu preciznost i zainteresovanost. Svi smo se jako zabavili ali i naučili dosta toga", ističu iz KŠC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana