Radić: Ministarstvo da što prije isplati podsticaje

Srna
Foto: Agencije

BIJELjINA - Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić smatra neophodnim da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske poljoprivrednicima što prije isplati obećanih 400 KM podsticaja po hektaru, da bi mogli da nastave sa proizvodnjom.

Radić je na današnjoj konferenciji na novinare rekao da je jesenja sjetva pšenice obavljena u teškim uslovima, bez osnovnog đubriva, kao i da se sada vrši prihrana, uz veoma visoke cijene. On je naveo da je prošle godine cijena đubriva bila 40 KM, te da je ove godine 200 KM, a najveći problem je što đubriva nema u dovoljnim količinama.

"Tih 400 KM iz Ministarstva je bolje isplatiti u ovom momentu, nego u avgustu, jer se ljudi kreditno zadužuju, većina diže kredite u bankama, uz velike hipoteke", naveo je Radić. On je istakao da su poljoprivrednici u problemu i kada je riječ o proljećnoj sjetvi, jer je nedstatak đubriva veliki problem. "Tražimo od Ministarstva sastanak gdje bi bili prisutni i mlinari, kako bi se već sada na početku izbjegli problemi koji su vrlo mogući.

U okruženju nema pšenice - cijene su veoma visoke", naveo je Radić. On je rekao da bi bilo poželjno da se održi taj sastanak kako bi se unaprijed znala okvirna cijena. "Voljni smo da uđemo u priču sa mlinarima, da se pšenica i na zeleno daje, da se ne bi desilo da u momentu žetve pšenica bude 34, 35, 36 feninga, a da mi đubrivo plaćemo 200 KM.

U tom slučaju, nema više nikom povratka u proizvodnju", rekao je Radić. Duško Rikanović iz Broca, koji obrađuje 330 dunuma zemlje, kaže da je već u bankama podigao 10.000 KM za poroljetnu sjetvu, ali da mu je potrebno 50.000 KM za kompletu sjetvu. "I kad bi nam Ministarstvo dalo taj podsticaj, 400 KM po hektaru, sva proljetna sjetva bi bila urađena redukovano. To još nije dovoljno za sve ono što treba, zbog svih poskupljenja", naveo je Rikanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana