Radanović: Srbi će biti na gubitku zbog izmjena zakona o stanovima u FBiH

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović izjavio je Srni da će Srbi biti na gubitku zbog izmjena dva zakona o stanovima koje je federalna Vlada usvojila u utorak, 9. januara, jer će im biti isplaćeni mnogo manji iznosi po metru kvadratnom od tržišne vrijednosti stana.

Radanović smatra sramotnim Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo koje je federalna Vlada utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru.

On je pojasnio da je, u suštini, Vlada FBiH utvrdila da ima problem sa tužbama koje im stižu na naplatu i zbog toga pokušavaju da se na jedan krajnje maliciozan i nekorektan način riješe problema stanova koji nisu vraćeni u posjed, odnosno, vlasništvo prijeratnim vlasnicima.

"Poznato je da su ljudi koji nisu vratili stanove srpske nacionalnosti, odnosno, da je riječ mahom o licima koja su radila u vojsci ili namjenskoj industriji ili u određenim službama bezbjednosti", rekao je Radanović Srni.

On je napomenuo da je riječ o licima koji imaju ugovore o stanarskom pravu.

"Sramota je i krajnje maliciozno da nekome kome stan vrijedi po metru kvadratnom od 3.000 do 3.500 KM, u nekim slučajevima i do 4.000 KM, kažete da će mu biti isplaćeno po 1.000 KM minus amortizacija od jedan odsto godišnje", napomenuo je Radanović.

Prema njegovim riječima, licima koja su, na primjer, stekla stanarsko pravo 1988. godine, prema predloženom zakonskom aktu se cijena stana sa 1.000 KM po metru kvadratnom smanjuje na 640 KM, dok istovremeno tržišna vjerovatno iznosi i do 3.000 KM.

"To znači da će ti Srbi po kvadratu biti 2.000 do 2.500 KM oštećeni na primjeru malog stana od 55 metara kvadratnih. Dakle, na prosječan stan od 55 metara kvadratnih će Srbin, koji će morati da proda za 650 KM po kvadratu biti u gubitku od 130.000 KM. Ne mogu da razumijem ljude u FBiH da se i dalje time služe i koji su predlagači ovakvih zakona", rekao je Radanović.

On je napomenuo da je sličan prijedlog zakona bio aktuelan 2022. godine, ali da nije prošao u Parlamentu FBiH, te da je sada revitalizovan i ponovo se ide u parlamentarnu proceduru.

Vlada FBiH je 9. januara u Mostaru utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, te ih uputila u dalju parlamentarnu proceduru.

Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, između ostalog, reguliše se pitanje raspolaganja stanovima ukoliko davalac stana na korištenje nije podnio zahtjev za vraćanje stana na raspolaganje u propisanom roku na način da se u tom slučaju stan stavlja na raspolaganje opštini na čijem se području nalazi.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o prodaji stanova na kojim postoji stanarsko pravo predviđa se i da nosilac prava iz kupoprodajnog ugovora koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorije BiH, a nije stekao novo stanarsko pravo ili pravo koje odgovara tom pravu, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1.000 KM po metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana