Pšenica i ječam umjesto kukuruza

Danijela Bajić
Pšenica i ječam umjesto kukuruza

BANjALUKA - Niske cijene poljoprivrednih proizvoda te brojni izazovi, koji su uticali na slab prinos i kvalitet određenih kultura, nisu ostavili puno prostora za razmišljanje ratarima u Srpskoj koji se ovih dana, koliko im to vrijeme dozvoljava, pripremaju za početak jesenje sjetve.

Dugo očekivano osvježenje je stiglo, a ratari širom Srpske s pažnjom prate najave o padavinama i gledaju u nebo. Da bi uopšte mogli da pripreme zemljište za jesenju sjetvu, potrebno im je, kažu, mnogo kiše.

Iako kalendarski optimalni rokovi za sjetvu uljane repice teku, proizvođači ranije nisu ni pokušali da uđu na njive, jer je zemlja bila suva i tvrda, zbog čega će, sve su prilike, na pojedinim parcelama ova kultura jesenas izostati.

Mnogi planiraju da u oktobru zasiju iste, ako ne i veće površine pšenicom s obzirom na to da na proljeće planiraju smanjiti površine pod kukuruzom kako ne bi, kao ove godine, ostalih praznih ruku zbog suše i vremenskih neprilika.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Duško Banjac istakao je za “Glas Srpske” da će ove jeseni zasijati više strnih žita, jer je suša uzela danak na kukuruzu, soji i suncokretu.

- Ne preostaje nam ništa drugo nego da u jesen zasijemo više pšenice i ječma, jer nismo u mogućnosti da navodnjavamo sve zasade tokom ljeta koliko bi trebalo. Zato ćemo sada povećati površine pod pšenicom i ječmom za sigurno 30 odsto u odnosu na lani, jer su ljeta sve ekstremnija - priča Banjac.

Dodao je da se više ne smiju puno uzdati u proljećnu sjetvu, kada su na programu kukuruz, suncokret, soja i druge kulture.

- Primjera radi, kukuruz se više ne isplati sijati, jer se ljudi neće moći pokriti, a to se mora nekako nadomjestiti - kazao je Banjac.

Da se ove sezone malo šta isplatilo, svjedoči i predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije” Boško Radić koji je kazao da će, čim se vrijeme stabilizuje, krenuti sa sjetvom uljane repice.

- S obzirom na to da su cijene repromaterijala na prošlogodišnjem nivou, ratari će na ovom području zasijati iste površine jesenjim kulturama kao i lani - kazao je Radić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković istakao je da će tokom jesenjih dana zasijati ječam i pšenicu.

- Za uljanu repicu možda smo i okasnili s obzirom na to da su rokovi prošli jer je zemljište bilo suvo, zbog čega tu sjetvu ranije nije bilo moguće ni obaviti. Što se tiče ostalih kultura, za sada ratari još nisu načisto u koju proizvodnju treba da uđu i na šta da se orijentišu kada je generalno stanje u poljoprivredi haotično - kazao je Marinković.

Dodao je da u narednim danima planiraju da se sastanu sa predstavnicima resornog ministarstva sa namjerom da se poljoprivrednicima olakša nabavka što kvalitetnijeg sjemena.

Plasman

Poljoprivredna proizvodnja je, pored vremenskih neprilika, prema riječima Stojana Marinkovića, poprilično ugrožena i zbog lošeg plasmana.

Nauka još ne može selektovati sorte otporne i tolerantne na neprimjerene vremenske uslove, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana