Prvi Sabor geodeta Srbije i Srpske: Usvojena zajednička deklaracija o unapređenju geodezije

Srna
Foto: Republički geodetski zavod Srbije/x.com

BANjALUKA- Učesnici Prvog sabora geodeta Srbije i Srpske usvojili su zajedničku deklaraciju kojom se jasnije definiše promovisanje održivog razvoja i podrška globalnim ciljevima.

Jasnije se definiše i digitalizacija kao ključna strategija za budućnost, integracija geoprostornih podataka i stvaranje interoperabilnih sistema, jačanje saradnje i profesionalnih veza između Srbije i Srpske, podsticanje inovacija i primjena novih tehnologija kao i jačanje nezavisnosti struke i profesionalne etike.

Na saboru koji je počeo 13. oktobra , a završen danas na Fruškoj gori i koji je okupio geodetske stručnjake iz geodetskih institucija Republike Srpske i Srbije, regiona, Evrope i svijeta, prepoznata je hitna potreba za temeljnim institucionalnim i organizacionim jačanjem geodetskih institucija kako bi obezbijedili njihovu efikasnost, nezavisnost, održivost i sposobnost da odgovore na kompleksne zahtjeve savremenog društva.

"Takođe, neophodno je zalaganje za njihovo pozicioniranje na najvišem strateškom nivou vlasti kako bi osigurali potpunu autonomiju i profesionalnu nezavisnost, što će omogućiti geodetskim institucijama da efikasno sarađuju sa svim sektorima u društvu, da imaju direktan uticaj na kreiranje politika i strategija iz ove oblasti, te da na najefikasniji način ispune svoj mandat u službi građana i države", navodi se u deklaraciji.

Pored toga, pozvane su sve geodete, inženjeri, istraživači i donosioci odluka da se pridruže ovom zajedničkom naporu i da se obavežu na promjenu načina razmišljanja, kako bi kao struka odgovorili potrebama društva i države.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borko Drašković rekao je na svečanom otvaranju Prvog sabora geodeta Srbije i Srpske da na saboru treba da se zajednički definiše dalji pravac kojim će geodetska struka doprinijeti razvoju društva.

"Ključna platforma našeg rada zasniva se na tri stuba: digitalizaciji, održivom razvoju i integracijama koje su već sprovedene u svakodnevne poslove katastarskih institucija. Poseban značaj pridajemo povezivanju geodetskih institucija i organizacija s obe strane Drine, jer samo kroz zajednički rad možemo obezbediti napredak i bolju budućnost za sve", naglasio je Drašković.

On je istakao da okupljanje više od 500 stručnjaka svjedoči o značaju geodezije u savremenom društvu, a da razmjenom iskustava i usvajanjem novih tehnologija, otvaramo vrata za dalji razvoj naše profesije, koja igra ključnu ulogu u postizanju globalnih ciljeva održivog razvoja, saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske. /RUGIPP/

Direktor RUGIPP-a Dragan Stanković naglasio je da veliki odziv predstavlja ne samo interesovanje, već i posvećenost ove uprave jačanju veza i saradnje u oblasti geodezije i katastra.

"Saradnja između Republičkog geodetskog zavoda Srbije i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske datira još od ranije, ali je u posljednje vrijeme dobila nove dimenzije", istakao je Stanković.

Prvi sabor geodeta Srbije i Srpske, od velikog nacionalnog i regionalnog značaja, pružio je platformu za razmjenu iskustava, ideja i inovacija između vodećih geodetskih institucija iz Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnika međunarodnih organizacija.

Tokom trodnevnog sabora, učesnici su imali priliku da diskutuju o temama katastar 21. veka, masovna procjena vrijednosti nepokretnosti, uloga geodezije u postizanju ciljeva održivog razvoja i nove tehnologije u geodeziji.

Eminentni gosti iz međunarodnih i domaćih geodetskih organizacija predstavili su najbolje prakse stvarajući platformu za razmjenu iskustava, ideja i inovacije.

Stanković je istakao da je organizacija Prvog sabora geodeta Srbije i Srpske bila na visokom nivou i dodao da je dogovoreno da se sljedeće godine sabor organizuje u Republici Srpskoj.

Sabor su organizovali Republički geodetski zavod Srbije, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Srpske /RUGIPP/ u saradnji sa Vojnogeografskim institutom "General Stevan Bošković", Udruženjem geodetskih organizacija Srbije /UGOS/ "Geoudruženje", i Društvom geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana