Prva serija poštanskih maraka izdata 1992.

Srna
Prva serija poštanskih maraka izdata 1992.

BANjALUKA - "Pošte Srpske" su 1992. godine izdale prvu seriju poštanskih maraka na kojoj se nalazio natpis "Republika Srpske", a prvo autohtono izdanje u prodaju je pušteno početkom 1993. godine i od tada se trajno ispisuje nacionalna istorija, rečeno je Srni u ovoj ustanovi.

Riječ je o pomoćnom izdanju od 11 poštanskih maraka, kasnije nazvanom "Banjalučki provizorijum", koje su činili pretisci na redovnim markama Savezne Republike Jugoslavije /SRJ/.

U "Poštama Srpske" podsjećaju da se ovo izdanje koristilo za frankiranje pošiljaka samo u zapadnom dijelu Srpske, dok su u ostalim dijelovima, sve do početka 1993. godine, korištene marke SRJ.

"Januara 1993. godine pušteno je u prodaju prvo autohtono izdanje poštanskih maraka Republike Srpske, među filatelistima znano kao `Prve gusle`", navode iz "Pošta Srpske".

Od tog vremena "Pošte Srpske" svake godine, putem poštanske marke, trajno ispisuju nacionalnu istoriju, kulturu i običaje, promovišu bogatstvo flore i faune, prate bitne sportske događaje, te predstavljaju poznate ličnosti, a sve s ciljem promocije Republike Srpske.

Osim tema nacionalnog karaktera na poštanskim markama se tokom jedne kalendarske godine nađu i teme međunarodnog karaktera.

"Najtraženije i najpoznatije izdanje je `Evropa`, za koje temu svake godine zadaje PostJurop /PostEurop/ i jedinstvena je svim poštanskim operaterima širom svijeta, što je i čini posebno interesantnom", kažu iz "Pošta Srpske".

U ovoj ustanovi napominju da se način izdavanja poštanskih maraka "Pošta Srpske" zasniva na godišnjem programu koji u prosjeku sadrži 15 prigodnih izdanja i priprema se komisijski.

"Nakon toga slijedi procedura usvajanja od Uprave preduzeća i Agencije za poštanski saobraćaj BiH. Tokom godine, za svaki pojedinačni dizajn poštanskih maraka potrebna je saglasnost Agencije, koja se postiže konsenzusom članova Vijeća. Dizajn poštanskih maraka uglavnom rade dizajneri `Pošta Srpske`, a prilikom izrade određenih izdanja sarađujemo sa mnogobrojnim institucijama Republike Srpske", preciziraju u "Poštama Srpske".

Tematika poštanskih maraka je, kažu u ovom preduzeću, veoma raznolika i interesantna, što se može pogledati i na stranici "Pošte Srpske"
/www.postesrpske.com/filatelija/izdanja-2022/.

"Sakupljači poštanskih maraka `Pošta Srpske`, koji se javljaju iz svih krajeva svijeta, najbolji su svjedoci da se putem ovih `malih ambasadora` glas o Republici Srpskoj daleko čuje", zaključuju u "Poštama Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana