Provala u kapelu Karaula kod Kaknja - poruka Srbima da nisu dobrodošli

Srna
Provala u kapelu Karaula kod Kaknja - poruka Srbima da nisu dobrodošli

ISTOČNO SARAJEVO- Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović izjavio je Srni da je provala u kapelu koja se nalazi na srpskom pravoslavnom groblju Karaula kod Kaknja jasna poruka pravoslavnim vjernicima da nisu sigurni i da ne mogu bezbjedno da dolaze na to područje.

"Ovo je još jedan način da se zastraše pravoslavni vjernici i ljudi koji dolaze na to područje. To je urađeno u vrijeme prije zadušnica, što ukazuje da je počinjeno iz vjerske, nacionalne mržnje", smatra Radanović.

On je rekao da se provala dogodila nekoliko dana prije zadušnica, a primijetio ju je paroh kakanjski Dragiša Cvjetković.

Prema Radanovićevim riječima, provaljeno je nasilnim udarcem u vrata, ali ništa nije ukradeno.

"Da je motiv koristoljublje, oni bi ukrali nešto, ali nisu ništa dirali, samo su vrata razvalili tupim predmetima ili udarcem nogom. Tu se nalazi pravoslavno groblje i viša puta je oštećeno nekoliko spomenika", dodao je Radanović.

Kapela koja je devastirana devedesetih godina prošlog vijeka, potpuno je obnovljena 2019. godine.

Radanović je rekao da je policija obavila uviđaj, ali da obično počinioci nikada ne budu otkriveni, nego se sve svede na nadoknadu štete koju izvrši opština Kakanj.

"Na području opštine Kakanj često stradaju kapele i crkve, a onda opština uplati određena sredstva crkvenoj opštini da se šteta sanira. Nije problem u 500 KM ili 1.000 KM, to mogu i pravoslavni vjernici tog područja da uplate, nego je problem u poruci koja se šalje pravoslavnim vjernicima, a to je da tu ne treba da dolaze", naglasio je Radanović.

On je podsjetio da je na području Kaknja prije rata postojalo desetak srpskih sela, a sada tu Srba gotovo da i nema.

"Na području opštine Kakanj živjelo je 4.929 Srba, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, a 2013. godine 281 Srbin. Sada je taj broj duplo manji, možda da ima oko 150 Srba", rekao je Radanović.

Radanović je napomenuo i da su od 2017. do ove godine kapela i groblje bili na meti vandala više puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana