Protić: Poštovati dejtonsku ustavnu ravnotežu

GS
Protić: Poštovati dejtonsku ustavnu ravnotežu

Nakon što je OHR najavio medijsku kampanju “o važnosti rješavanja pitanja državne imovine”, Slobodan Protić, član Predsjedništva Socijalističke partije Srpske - SPS, poručio je da OHR uzaludno troši novac na razne kampanje, jer je pitanje državne imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Ustav i zakoni jedne države moraju biti poštovani od strane svih njenih građana, ali i stranih državljana koji se nađu na njenoj teritoriji. Posljednje aktivnosti OHR-a i najava medijske kampanje o važnosti pitanja državne imovine doprinose narušavanju ustavne ravnoteže u BiH, sa ciljem oduzimanja nadležnosti entitetima. Entiteti treba da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima, naročito sada kada je formirana Vlada FBiH, umjesto da dozvolimo nekome sa strane da upravlja sa nama”, izjavio je Protić.

Iako je Dejtonski sporazum u Aneksu IV, Ustavu BiH, jasno definisao odnos nadležnosti u korist entiteta, bošnjački političari i OHR u posljednje vrijeme aktuelizovali su temu državne imovine, naglašavajući da ta imovina mora pripasti BiH.

“Srpski narod, u svom najvišem zakonodavnom organu, Narodnoj skupštini, ima pravo da donosi odluke u skladu sa Ustavom. Državna imovina se ne reguliše u OHR-u i to posredstvom nekakvih radnih grupa na čijim sastancima se priprema i nudi tzv. rješenje za državnu imovinu. BiH bi se trebala posvetiti rješavanju neriješenih problema, a ne podrivanjem Ustava i nasilnim oduzimanjem nadležnosti. Srpska se svojih prava ne može i neće odreći, jer štiteći ustavni poredak štitimo prava svog naroda”, zaključio je član Predsjedništva SPS-a, Slobodan Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana