Proslijeđeno 80.000 relevantnih dokumenata za rasvetljavanje sudbine nestalih

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO- Šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta /MKCK/ u BiH Elmir Camić rekao je da su njihovi istraživači do sada prikupili više od 80.000 stranica relevantnih dokumenata iz arhiva stranih država i organizacija kako bi pomogli da se rasvijetli sudbina nestalih u BiH, kojih je više od 7.600.

U saopštenju iz ove organizacije navedeno je da su u julu 2018. pokrenuli petogodišnju strategiju kako bi bili iskorišteni svi načini da se rasvijetli sudbina još više od 7.600 nestalih, a da njihove porodice i zajednice napokon pronađu smiraj.

"U okviru naše strategije smo pokrenuli pretrage arhiva stranih država i organizacija koje su imale mirovne misije u BiH u periodu 1992-1995. radi pronalaženja masovnih i individualnih grobnica. Naši istraživači su do sada prikupili više od 80.000 stranica relevantnih dokumenata koje su proslijeđene Institutu za nestala lica za dalju akciju", istakao je Camić.

U saopštenju je navedeno da posebnu pažnju MKCK od samog početka posvećuje potrazi za osobama nestalim usljed rata u BiH i psihosocijalnoj podršci njihovim porodicama.

U sklopu obilježavanja tri decenije rada MKCK u BiH, u Sarajevu je danas postavljena izložba "30 godina posvećenih humanosti".

Izložba na kojoj posjetioci mogu dobiti više informacija o ovim i drugim aktivnostima MKCK u BiH danas, kao i u proteklih 30 godina, biće dostupna do 5. septembra na obali Maka Dizdara U Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana