Proslavljena slava Crkve Svetog Vasilija u Blagaju

Srna
Foto: srna

MOSTAR- Crkva Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Blagaju kod Mostara danas je proslavila krsnu slavu - Svetog Vasilija, a svečanosti je prisustvovao veliki broj vjernika.

Svetu liturgiju je služio mostarski paroh Duško Koji, koji je u besjedi poručio da je Bog molitvama Svetog Vasilija djelovao i iscijelio bezbroj ljudi i mnogima dao utjehu.

"Svi mi pravoslavni Srbi, a naročito ovdje u Hercegovini, imamo lični odnos sa Svetim Vasilijem. Bezbroj puta svima nama je bio utjeha. Kada bih god sretao ljude koji su bili u Ostrogu i išli da se poklone njegovim moštima svi su se vraćali i govorili da je to nešto čudesno i neopisivo", rekao je Kojić.

On je naveo da je niko nije veći svjedok živog Boga od Svetog Vasilija i Svetog Save.

"Tradicija srpskoga naroda je uvijek podrazumijevala da se poštuju svetitelji, da bude ideal života sveti patrijarh, sveštenici, monasi, sveti božji ugodnici, a čini mi se danas imamo druge ideale", naveo je Kojić.

On je dodao da se danas zaboravilo na ideale koji su vijekovima u duhu hrišćanstva, pravoslavne vjere i srpskog naroda. "Sve što današnje društvo zagovara, multikulturalnost, pluralizam, multikonfesionalnost, sve to možete naći u manastiru Ostrog kao nigdje na svijetu - razne religije, ljude razne boje kože, karaktera koji se svi lijepo slažu zato što imaju zaštitnika pred Bogom - Svetog Vasilija", naveo je Kojić.

Starješina Crkvene Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Blagaju Branimir Borovčanin čestitao je slavu parohijanima i pozvao ih da pokažu sabornost i jedinstvo, ne samo na slavu, nego svakoga dana.

"Svaki dan da budemo upućeno jedni na druge, pogotovo u današnja vremena kada je cijeli svijet u haosu, da mi koji smo so zemlji i svjetlost svijetu da probamo da unesemo mir i stabilnost u naše domove", poručio je Borovčanin.

U blagajsku crkvu idu vjernici iz svih južnih mostarskih naselja, pa i cijelog Mostara, koji kažu da je danas za njih veliki dan, jer je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški svetac koji vijekovima čuva srpsku Hercegovinu i njen vjerni narod.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju je izgrađena 1893. godine, a minirana je i zapaljena u junu 1992. godine, u vrijeme kada su stradali svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve. Obnovljena je i osveštana u avgustu 2016. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana