Proslavljena ktitorska slava manastira Sase

Srna
Proslavljena ktitorska slava manastira Sase

SREBRENICA - Srednjovjekovni Manastir Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice proslavioje danas ktitorsku slavu ovog hrama - Svetog cara Uroša Srpskog.

Liturgiji su, uz veliki broj vjernika, prisustvovali i hodočasnici koji su jutros krenuli pješice iz Srebrenice i Bratunca do ovog 15 kilometara udaljenog manastira izgrađenog 1242. godine.

Nakon liturgije i pričešće vjernika obavljeno je lomljenje slavskog kolača uz slavski obred, a pripremljenoj trpezi ljubavi prisustvovao je veliki broj ljudi.

Dvije grupe uglavnom mladih, sa po nekoliko desetina hodočasnika iz Srebrenice i Bratunca, krenule su jutros na tradicionalno pokloničko pješačenje na ktitorsku slavu manastira Svete Trojice u Sasama.

Nakon kratke molitve, jedna grupa hodočasnika sa srpskom zastavom krenula je predvođena protojerejem Aleksandrom Mlađenovićem i članovima Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Sveti despot Stefan Lazarević" ispred srebreničkog Hrama Svetog Arhangela Mihaila na pokloničko pješačenje preko Zalazja, do manastira u Sasama.

Hodočasnici su zastali, odali počast i prislužili svijeće za pokoj duša na srpskom groblju u selu Zalazje kod spomen-kosturnice ubijenim Srbima iz ovog kraja u Drugom svjetskom ratu i spomenika srpskim borcima poginulim 12. jula 1992. godine u tom selu. Iz porte bratunačke Crkve Uspenja Presvete Bogorodice krenula je druga kolona hodočasnika i prošla kroz sela Pobrđe, Voljevica, Bjelovac i Biljača.

U Biljači su prislužili svijeće i odali počast grupi srpskih boraca koji su poginuli na tom mjestu naišavši na muslimanski zasjedu u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Kod rudnika olova i cinka u Sasama sastale su se ove dvije kolone hodočasnika i zajedno su prepješačili preostala dva kilometra do manastira.

Organizatori pokloničkog pješačenja do manastira u Sasama su Srpska pravoslavna opština Srebrenica i Svetosavska omladinska zajednica Bratunac.

Manastir Sase izgrađen je 23 godine nakon dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve 1219. godine i 10 godina nakon uspostavljanja Mitropolije u Srebrenici 1232. godine, a zadužbina je kralja Uroša Prvog Nemanjića, posljednjeg svetitelja iz dinastije Nemanjića, čije su mošti i krst dugo čuvani u ovom hramu. Kao i najveći broj srpskih manastira, i on je kroz istoriju više puta skrnavljen, pustošen i obnavljan.

Tako je bilo i u posljednjem ratu. Stari srednjovjekovni manastir u Sasama bio je metoh /imanje/ manastira Hilandar i uvijek je bio duhovno središte srpskog naroda ovog kraja, pa čak i u periodu kada je bio porušen, što se dešavalo više puta u brojnim bunama i ratovima na ovim prostorima.

Tokom 1989. godine obnovljena je manastirska crkva koja je zadržala autentični izgled i manastir u Sasama proslavio je jedinstven jubilej - 750 godina postojanja.

Nakon posljednjeg rata ponovo je obnovljen. Uređen je prostor oko hrama i uz blagoslov tadašnjeg episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija izgrađeni su manastirski konaci.

Predstavlja impozantan kompleks u jedinstvenom prirodnom ambijentu, gdje rado dolaze vjernici iz svih krajeva Srpske, Srbije i inostranstva, a posebno iz pravoslavnih zemalja. Osveštan je 18. septembra 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana