Proslavljamo cara Konstantina i caricu Jelenu, ovo su najvažniji običaji

GS
Proslavljamo cara Konstantina i caricu Jelenu, ovo su najvažniji običaji

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju praznik Svetog cara Konstantina i carice Jelenu, a ovaj praznik prate brojni običaji, ali i važno istorijsko znamenje. Ovaj praznik upisan je u crkvenom kalendaru crvenim slovom, pa se vjeruje da dan treba provesti u molitvi, ako ste tako u mogućnosti.

Svakako se valja otići u crkvu, te zapaliti sveću za sve mučenike koji su svoj život dali boreći se za hrišćanstvo.

Postoji i vjerovanje da ćete očistiti telo od bolesti ako se tri puta umijete svetom vodicom. Takođe, ovo je imendan svim Jelenama, a zna se da je to jedno od najčešćih ženskih imena u Srba, piše zena.blic.rs.

Kao esnafsku slavu  ovaj praznik proslavljaju kujundžije i željezničari.

Kult cara Konstantina i carice Jelena posebno se njeguje kod Grka i Rumuna, pa se kaže da je kod njih Konstantin kao kod nas Sveti Sava.

Ovim svetiteljima posvećen je veliki broj hramova, a samo neki od njih su Voždovačka crkva u Beogradu, crkva Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene u Velikom Trnovcu, crkva na Ljubišu, na Seljašnici kod Prijepolja, u Koretištu kod Gnjilana, Ivanjici, Stekerovcima kod Glamoča, Tomini kod Sanskog Mosta...

Car Konstantin je dolaskom na tron dobio trojicu neprijatelja: tiranina Maksencija u Rimu, Skite na Dunavu i Vizantiju.

Pred okršaj sa Maksencijem na nebu mu se ukazao sjajan krst što je bilo znak pobjede. Prema njegovom naređenju, napravljen je veliki krst koji je nošen pred njegovom vojskom. Borba je kao što je nebo i najavilo, završena njegovim trijumfom.

Konstantin je odmah 313. godine izdao Milanski edikt, kojim je okončan progon hrišćana. A poslije pobjede nad Vizantijom, sagradio je divan grad na Bosforu i dao mu ime Konstantinopolj.

Vjera ga je stalno pratila. Nakon što se razbolio, javili su mu se apostoli Petar i Pavle koji su mu rekli da ga episkop Silvester krsti. Poslušao ih je i ozdravio.

Za Konstantina se vezuje i sazivanje Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji 325. godine- zbog razdora u Crkvi koji je izazvala pojava jeretika Arija. Na Saboru je osuđena jeres, a utvrđeno pravoslavlje.

Sveta Jelena borila se za poput sina za vjeru Hristovu. Pronašla je Časni Krst Gospodnji, sagradila crkvu Vaskrsenja na Golgoti i brojne crkve na Svetoj zemlji.

Umrla je 327. godine, a car Konstantin preminuo je 10 godina nakon smrti svoje majke- u Nikomidiji 337. godine. Sahranjen je u crkvi svetih apostola u Carigradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana