Proslava Pravoslavne nove godine na otvorenom širom Srpske

 Miloš Vasiljević
Proslava Pravoslavne nove godine na otvorenom širom Srpske

BANjALUKA - Uz moleban, ali i vatromet i narodnu muziku na trgovima širom Republike Srpske, građani ali i brojni turisti večeras će dočekati Pravoslavne novu godinu.

U hramovima će u ponoć biti služen moleban kojim se crkva moli za blagoslov u nastupajućoj godini. Biće organizovani i vatrometi i posluženje za vjernike i sve ljude dobre volje.

Direktor Turističke organizacije RS Miodrag Lončarević kazao je da će i Nova godina po julijanskom kalendaru biti dočekana u prazničnom ambijentu jer se Srpska u više navrata pokazala kao pravi domaćin.

- Organizovan je doček u više lokalnih zajednica. U Banjaluci će nastupiti jedna on najpoznatijih pjevačica etno muzike Bilja Krstić i njen sastav “Bistrik”, kao i mlada etno pjevačica iz Crne Gore Branka Zečević - rekao je Lončarević za “Glas”.

Program u najvećem gradu Srpske počinje u 21 čas kod Hrama Hrista Spasitelja.

- Ovaj kulturno-umjetnički događaj poklon je grada sugrađanima, ali i svim gostima koji su Banjaluku prepoznali kao mjesto gdje se održavaju dobri koncerti i programi - kazala je savjetnica banjalučkog gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić Banjac.

Svečano će biti i u Višegradu gdje će posjetioce zabavljati Marija Šerifović, a taj koncert poklon je Olimpijskog centra “Jahorina”.

Koncert u Andrićgradu počeće u 20 časova nastupom “OK benda”, nakon kojeg će nastupiti Šerifovićeva, koja je rekla da će večeras biti u divnom gradu i s divnim ljudima kako bi podijelila lijepu energiju i emociju.

Bijeljince i njihove goste zabavljaće “Amadeus bend”, dok će na Trgu Srbije u Istočnom Sarajevu nastupati Bane Mojićević, a u paljanskom Olimpijskom parku Boris Režak. Svečano će, između ostalog, biti i u Derventi gdje će prisutne na trgu zabavljati Peđa Medenica i kulturno-umjetničko društvo mladih “Bosiljak”, ali i u Novom Gradu, gdje nastupa Viki Miljković.

Rekord

Miodrag Lončarevičć kazao je da je za 11 mjeseci prošle godine u Srpskoj evidentirano 408.575 dolazaka turista, koji su ostvarili 970.033 noćenja, što daje prosjek od 2,4 dana dužine boravka na destinaciji.

- U decembru će biti minimalno 30.000 registrovanih noćenja, što nas dovodi do toga da će 2022. godina biti rekordna i prva milionska kada su registrovana noćenja u pitanju - rekao je Lončarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana