Proširio se požar na području NP „Sutjeska“

Srna
Proširio se požar na području NP „Sutjeska“

BANjALUKA - Požar na području Nacionalnog parka "Sutjeska" i Zelengore se proširio, a helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske vatrogasce prevozi na lokaciju gdje se može djelovati sa zemlje, izjavio je Srni šef Odsjeka civilne zaštite opštine Foča Miloš Jakšić.

-Vatru gasi i Helikopterski servis Srpske sa jednim helikopterom, mislim da će u toku dana doći i drugi - naveo je Jakšić.
Prema njegovim riječima, požar se proširio za 30 do 40 odsto od sinoć od 19 časova, iako ga aktivno gase.

Gašenje otežava jak vjetar. Požar je zahvatio i borovu šumu.

-Nas helikopter izbaci na jednu lokaciju i djelujemo odatle, a helikopteri gase više dijelove - pojasnio je Jakšić.

On je dodao da u gašenju učestvuju i vatrogasci sa Ilidže.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Boris Trninić upozorio je juče da u Nacionalnom parku "Sutjeska" na lokalitetu Tjentišta gori stoljetna crnogorična šuma i da je neophodno hitno angažovanje helikoptera za gašenje požara Helikopterske jedinice MUP-a Srbije kakao bi pomogao Helikopterskom servisu Republike Srpske i ljudima angažovanim na terenu.

Požar je izbio u petak, 9. avgusta.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac je odmah reagovao i zatražio od bošnjačkih ministara u Savjetu ministara da hitno i bez odgađanja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije.

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da bi vlasti Srpske trebalo da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja, dok je ministar odbrane Zukan Helez rekao da neće odobriti da helikopter MUP-a Srbije gasi požar na teritoriji BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana